Hlavní obsah

Poradna: Důsledky ztráty řidičského oprávnění pro řidiče z povolání

Ztráta řidičského oprávnění je pro člověka zvyklého jezdit často autem velkou komplikací. Co teprve, když o řidičský průkaz přijde řidič z povolání, navíc ze zdravotních důvodů, kde se nedá očekávat, že by mu byl řidičský průkaz brzy vrácen. Může takový řidič pokračovat v práci, nebo musí sám dát výpověď? A pokud mu v takovém případě dá výpověď zaměstnavatel, má nárok na odstupné?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji jako řidič z povolání a od července jsem v pracovní neschopnosti (nešlo ale o pracovní úraz ani o nemoc z povolání). Ze zdravotních důvodů mi byl odebrán řidičský průkaz. Pracovní neschopnost sice můžu ukončit, nemůžu ale dále vykonávat profesi řidiče. Zaměstnavatel pro mě jiné uplatnění nemá. Může mi dát z tohoto důvodu zaměstnavatel výpověď? A pokud ano, je povinen vyplatit mi odstupné, anebo na něj nemám nárok?

Řidičský průkaz jako předpoklad pro výkon práce

Zákony upravující provoz na pozemních komunikacích stanoví, že řídit motorové vozidlo může jen držitel řidičského oprávnění. Z toho plyne, že platný řidičský průkaz je takzvaným předpokladem pro řádný výkon práce řidiče z povolání. Jeho odebrání u řidiče z povolání znamená, že přestal splňovat předpoklady pro výkon své práce.

Výpověď pro nesplnění předpokladů stanovených právními předpisy pro výkon sjednané práce je bez zákonného nároku na odstupné.

Zaměstnavatel nemá možnost ztrátu řidičského oprávnění prominout a nechat zaměstnance dále pracovat jako řidiče, neboť mu zákony neumožňují nechat řídit vozidlo osobu bez řidičského průkazu.

Skončení pracovního poměru

V případech, kdy zaměstnanec nesplňuje předpoklady pro řádný výkon práce, dává zákoník práce zaměstnavateli možnost volby. Buď se může se zaměstnancem dohodnout na jiném, vhodnějším pracovním zařazení (to ale není povinností zaměstnavatele), nebo zaměstnanci dá výpověď pro nesplnění předpokladů stanovených právními předpisy pro výkon sjednané práce, a to bez zákonného nároku na odstupné.

V průběhu výpovědní doby může zaměstnavatel po zaměstnanci chtít i výkon jiné práce než řidiče, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.

Shrnutí vašeho případu

Pokud jste jako řidič z povolání pozbyl ze zdravotních důvodů řidičský průkaz, zaměstnavatel vám může z tohoto důvodu dát výpověď. Pracovní poměr však nemusí nutně skončit, stále se můžete se zaměstnavatelem dohodnout na jiném vhodném pracovním zařazení, kde není vyžadováno řidičské oprávnění.

Pokud vám zaměstnavatel bude chtít dát výpověď z pracovního poměru, může tak učinit až po skončení vaší pracovní neschopnosti. Bohužel však nemáte ze zákona nárok na odstupné.

Odpovídali David Borovec a Petr Bečvář z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související články

Poradna: Doplatek do výše minimální mzdy

Spodní hranice odměny za práci je stanovena minimální mzdou, na kterou má právo každý zaměstnanec. Základní sazba minimální mzdy v posledních letech roste, ne...

Výběr článků

Načítám