Hlavní obsah

Poptávka po brigádnících s vánoční sezónou neroste

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trvalý nedostatek pracovníků v řadě oborů zatím příliš neovlivnil poptávku po brigádnících v souvislosti s vánoční sezónou. Situace je podobná jako v předchozích letech, krátkodobé brigády nabízí především retail (maloobchody), následují logistika a výroba. Vyplývá to z údajů personální agentury Grafton Recruitment.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mzdy brigádníků se běžně pohybují v rozmezí 80-120 korun za hodinu.

Článek

V řadě lokalit je po brigádnících velmi nízká poptávka, ačkoli na hlavní pracovní poměr existuje mnoho volných pozic. Většina firem je vzhledem k aktuálnímu stavu na trhu práce co do počtu pracovníků v minusových číslech. Nabírají tedy spíše na plný úvazek.

Někde se místo brigádníků využívají přesčasy, případně poptávku pokryjí lidé z okolí stávajících pracovníků, třeba rodinní příslušníci.

Naprostá většina volných míst je ale v současné době na HPP.

Do výroby jdou brigádníci v době odstávek

Nárazové brigády v retailu zahrnují především inventury, doplňování regálů a prodejní asistentky. Zvýšená poptávka je také po promotérech, hosteskách či prodejcích na trhy. V oblasti logistiky jsou nejžádanější skladníci. Do výroby se brigádníci nabírají nejvíce v době odstávek a celozávodních dovolených.

Naprostá většina volných míst je ale v současné době na HPP, kde je oproti předchozím měsícům poptávka vyšší až o 15 procent.

Mzdy bývají nižší

Mzdy brigádníků se běžně pohybují v rozmezí 80-120 korun za hodinu. V některých případech bývá jejich mzda nižší než u stálých pracovníků.

„Nedá se říci, že by sezonní pracovníci měli vyšší mzdy než stabilní zaměstnanec dané společnosti. Naopak někdy je mzda o něco nižší, protože pracovník nemá odpovídající praxi a zkušenosti,“ vysvětlila Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

U výrobních pozic bývá základní hodinová mzda srovnatelná jak u pracovníka na plný úvazek, tak brigádníka, a začíná od cca 100 korun. U nevýrobních pozic jsou hodinové mzdy stejné v průběhu celého roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nízké mzdy nejsou motivační

Česká republika má nejnižší nezaměstnanost v rámci EU. Nicméně tuto pozitivní zprávu kazí fakt, že příliš mnoho míst je špatně placených. Podle ministra...

Většině Čechů jeden příjem nestačí

Pro většinu (58 procent) Čechů a jejich domácnosti je obtížné vyjít se současným příjmem. Nástup do druhého zaměstnání, příležitostná brigáda, dohoda...

Výběr článků

Načítám