Hlavní obsah

Pokles populace ohrožuje střední školství

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demografický vývoj v Česku se podle odborníků v příštích letech výrazně dotkne středních škol. Ohrožena budou zejména učiliště, o která je nižší zájem kvůli maturitním ambicím středoškoláků. Podle ředitele Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Jana Kouckého je nejvyšší čas začít situaci řešit.

Článek

Česko totiž v příštích letech čeká pokles populace ve věku 15-19 let. Velikost populačního ročníku nastupujícího na střední školy, která se v současnosti pohybuje kolem 125 000 až 130 000 dětí, v nejbližších letech klesne na 100 000, po roce 2010 dokonce na 90 000 dětí, uvádí se v publikaci o perspektivách středního školství, kterou připravili odborníci ze střediska.

Po roce 2012 by se pak situace měla stabilizovat. Také podle údajů ministerstva školství mezi roky 2008 a 2009 zřejmě radikálně poklesne počet absolventů základních škol asi o 14 000, následující rok ubude dalších 11 000 dětí.

V posledních letech se podstatně zvyšuje poptávka po maturitních oborech. Koucký odhaduje, že v nejbližších letech budou maturitu získávat tři čtvrtiny mladých lidí a kolem roku 2015 jich pravděpodobně bude ještě víc. Čím dál větší část jich také pokračuje ve studiu na vysokých či vyšších odborných školách.

Pokles se tak nejvíce promítne na učilištích. Mnohá z nich mají už v současnosti problémy s nedostatkem zájemců o některé obory. Koucký je přesvědčen, že by ministerstvo školství společně s kraji a s dalšími zřizovateli středních škol mělo předložit různé možnosti řešení, připravit realizační programy a konkrétní nástroje podpory.

Do řešení situace se už pustil například Liberecký kraj, který očekává do pěti let třetinový úbytek studentů. Zastupitelstvo odhlasovalo zrušení 12 středních škol, tedy celé čtvrtiny. "Cílem optimalizace je spojit školy do větších celků, které budou schopny lépe reagovat na klesající počty žáků a nabídnou větší spektrum oborů, a tedy kvalitnější vzdělání," řekl ČTK už dříve náměstek libereckého hejtmana pro školství Petr Doležal (ODS). Toto rozhodnutí provázely protesty ze strany studentů i jejich rodičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Školy potřebují ve svém čele schopné manažery

Dobrý manažer je duší prosperující firmy. Motivuje lidi, má přehled o aktuálním právním a ekonomickém dění, jež se týká předmětu podnikání a  dohlíží na hladké...

Výběr článků

Načítám