Hlavní obsah

Podpora podnikání žen může pomoci růstu ekonomiky

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cílená podpora podnikání žen může pomoci ekonomickému růstu, říká viceprezidentka české Asociace podnikatelek a manažerek Mária Kalmuková. Svůj názor prezentovala na konferenci, jejímž tématem byla podpora rovných příležitostí při podnikání žen v Česku. Na rozdíl od USA je podle ní v evropských zemích zatím takováto podpora značně různorodá.

Článek

"Chceme, aby si zodpovědná místa uvědomila, že cílená podpora podnikání žen představuje zatím nedostatečně využitý potenciální zdroj ekonomického růstu," řekla Kazmuková. Podle ní americká podnikatelská informační centra mají speciální sekce pro podnikání žen. V Evropě má ale každá země vlastní programy a mnoho z nich je zavedeno jako podpora pro získání zaměstnání.

Jaroslava Kubů z ministerstva průmyslu a obchodu k tomu uvedla, že v Česku mohou podnikající ženy stejně jako muži využívat všech vyhlašovaných programů, a také je využívají. Připustila, že muži mají v programech několikanásobně vyšší účast než ženy. Ty měly zájem především o programy pro začínající podnikatele, ve srovnání s muži jich získalo podporu 42 procent.

Kubů také uvedla, že ženy vlastní téměř třetinu vydaných živnostenských oprávnění. Z celkového počtu podnikatelských subjektů je 26,7 procenta žen; podle Kubů to řadí Česko na přední místa v Evropě. Deset procent zaměstnaných žen podniká, v případě mužů je to 20 procent. Nejčastěji podnikají ženy ve věku 45 až 59 let, u mužů je to 30 až 44 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám