Hlavní obsah

Podniky musejí stále častěji hledat zaměstnance v zahraničí

Praha

Rekordně nízká nezaměstnanost a nedostatek vhodných pracovníků nutí podniky stále častěji hledat nové zaměstnance v zahraničí či mezi ženami. Například klenotnictví ALO diamonds nalákalo zaměstnance z Belgie, balíkový přepravce GLS přijímá ženy na místa kurýrů a 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze chce doplnit chybějící všeobecné sestry posilami z Ukrajiny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V ČR chybí necelá tisícovka všeobecných sester.

Článek

„V souvislosti s klesající nezaměstnaností a nedostatkem kandidátů zejména v technických oborech sledujeme stále rostoucí zájem firem o nábor cizinců. Z řad cizinců se hledají zaměstnanci nejen pro kvalifikované pozice, ale také pro dělnické profese,” oznámila Jitka Součková z agentury Grafton Recruitment.

Znalosti jazyků

Zvláštní kapitolu podle ní představují sdílené podnikové služby, které dynamicky rostou a hledají kandidáty s odbornými znalostmi a znalostí cizích jazyků na vysoké úrovni. Podle asociace ABSL v tomto segmentu působí 34 procent cizinců a jejich podíl poroste.

V ČR je již teď větší počet zaměstnanců z ciziny, než byl v období před hospodářskou krizí, doplnil manažer McRoy Czech Tomáš Surka.

Nejčastěji se vozí zaměstnanci z Rumunska a Bulharska, firmy by měly zájem i o pracovníky z Ukrajiny, tam je to ale legislativně složité.

Nedostatek i tam, kde téměř není třeba kvalifikace

„Vláda by toto měla zjednodušit, velmi by to pomohlo ekonomice, jež má jen velmi malé kapacity volných pracovníků. V některých firmách chybí až stovky nekvalifikovaných dělníků,” dodal Surka.

Také podle generální ředitelky ManpowerGroup Jaroslavy Rezlerové je nedostatek zaměstnanců i v pracovních sektorech, kde není vyžadována téměř žádná kvalifikace. To je trend, který ČR v posledních letech neznala.

Nové pracovníky hledá například balíková přepravní společnost GLS. Snaží se nalákat na tuto práci i ženy, jejichž počet v řadách GLS roste.

„S rostoucími nákupy Čechů na e-shopech, a to včetně zahraničních, se zvyšuje poptávka po balíkové přepravě a je nutné neustále rozšiřovat vozový park. Jenže nábor nových spolehlivých kurýrů neodpovídá skutečné potřebě. Kurýr totiž musí zvládat nejen řízení auta nebo nakládání balíků, ale musí být schopen rychle a správně reagovat na všechny změny požadavků. Najít vhodného kandidáta není lehké," uvedl ředitel GLS ČR Pavel Včela.

Specializovaní zlatníci ze Slovenska

Problémy se zaplněním odborných pozic hlásí klenotnictví ALO diamonds. „Velká část výroby se dělá ručně. Abychom uspokojili poptávku, potřebujeme zaměstnat další zlatníky a fasery, kteří zasazují kameny do šperků. Najít šikovného zlatníka či fasera je v Česku problematické, a proto máme náborové kampaně i v zahraničí. V našem ateliéru v Holešovicích tak zaměstnáváme specialisty ze Slovenska a naposledy jsme zaměstnali belgického zlatníka, jenž se kvůli práci stěhuje do Prahy,” uvedl klenotník a majitel ALO diamonds Alojz Ryšavý.

S nedostatkem odborných pracovních sil se dlouhodobě potýká i české zdravotnictví.

„V ČR chybí necelá tisícovka všeobecných sester. Tento nedostatek se již delší dobu projevuje redukcí lůžek v některých nemocnicích a v několika případech došlo dokonce i k uzavření celých oddělení. Třetí lékařská fakulta Univerzity Karlovy nyní pracuje na projektu, který by měl zajistit pracovní posily z Ukrajiny. V září by mělo přijít 25 sester,” sdělila prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

Reklama

Související články

Podnikatelé mohou využít zahraniční pomoc

Jak a kde úspěšně čerpat dotace a jak může mezinárodní spolupráce pomoci podnikání? To byla hlavní témata nedávného setkání podnikatelů Středočeského kraje...

Výběr článků

Načítám