Hlavní obsah

Podnikatelé vytvořili skupinu pro práci na usnadnění podnikání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatelé chtějí například zrušit daň z nemovitostí, uzákonit lobbování či změnit autorský zákon. Jejich zástupci proto založili pracovní skupinu pro zlepšení podnikatelského prostředí. Novinářům to řekl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich, který navrhuje i zjednodušit start podnikání na pouhou ohlašovací povinnost.

Článek

Pracovní skupina je společným projektem Unie malých a středních podniků a Hospodářské komory. Zastoupení v ní má odborná veřejnost, podnikatelé, politici a vrcholoví manažeři velkých firem. Pracovat má na legislativních návrzích a doporučeních pro usnadnění podnikání.

Skupina se bude scházet pravidelně jednou měsíčně a mimoto budou její členové mezi sebou neustále komunikovat. "Ačkoliv se podmínky pro podnikání výrazně zlepšily, pořád je spousta mezer, které můžeme touto iniciativou vyplnit," uvedl Šeich. Podle prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela je stále nutné prosazovat dobré návrhy pro rozvoj podnikání nebo jeho usnadnění, tedy snížení byrokratické zátěže.

Šeich navrhl dále třeba zjednodušení zakládání společností, kdy by se změny nemusely dělat notářským zápisem, ale ohlašovací povinností. Přínosem by podle něj bylo také centrální místo pro elektronická podání, takže jeden formulář s elektronickým podpisem by se automaticky rozeslal všem státním institucím. Mezi Kuželovy návrhy patří i novela zákona o veřejných zakázkách, jež by lépe definovala kritéria výběru či stanovení platby pro výherce výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Související články

V ČR se podniká hůř než na Slovensku

V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůř než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích. Stejně jako...

Na založení s.r.o. bude stačit jedna koruna

Založení společnosti s ručením omezeným má být do budoucna možné i se základním kapitálem ve výši jedné koruny. Vedle dalších revolučních změn to předpokládá...

Výběr článků

Načítám