Hlavní obsah

Počet nezaměstnaných absolventů klesá

Právo, kil

V dubnu 2015 opět poklesly ve srovnání s předchozím rokem počty nezaměstnaných absolventů, a to v rámci všech sledovaných kategorií vzdělání. Výrazně lepší uplatnění na trhu práce nalézají absolventi učebních oborů zaměřených na stavebnictví a zpracování dřeva. Vyplývá to ze studie Nezaměstnanost absolventů škol zpracované Národním ústavem pro vzdělávání (NÚV).

Foto: Profimedia.cz

Probouzející se ekonomika podporuje ochotu zaměstnavatelů přijímat nové pracovníky.

Článek

Hlavní příčinou jsou zřejmě lepší vyhlídky na rychlejší nalezení pracovního uplatnění, související s probouzející se ekonomikou, a tedy i mírně rostoucí ochotou zaměstnavatelů přijímat nové pracovníky.

K poměrně výraznému poklesu nezaměstnanosti a zlepšení pracovního uplatnění došlo v dubnu 2015 u absolventů učebních oborů, kde zaměstnavatelé trvale hlásí nedostatek pracovní síly. Zlepšení situace je poměrně dobře viditelné i z meziročního srovnání hodnot míry nezaměstnanosti z let 2014 a 2015.

„V rámci učebních oborů se nejlépe uplatňují absolventi strojírenských a elektrotechnických oborů. V případě vyučených došlo také k poměrně výraznému zlepšení situace absolventů oborů zaměřených na stavebnictví a zpracování dřeva. Již tradičně za prakticky bezproblémové je možné označit absolventy zdravotnických oborů středních i vyšších odborných škol,“ říká Martin Úlovec z oddělení analýz trhu práce NÚV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám