Hlavní obsah

Plat není při výběru školy rozhodující

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU) uspořádala mezi středoškoláky průzkum zaměřený na kritéria, podle nichž si studenti vybírají obor i školu pro další studium. Za nejdůležitější kritérium pro výběr školy studenti označili to, aby je jejich budoucí obor bavil.

Foto: Profimedia.cz

Platové podmínky skončily v pořadí studentských kritérií až na třetím místě.

Článek

Očekávané platové podmínky skončily v pořadí kritérií až na třetím místě, když na druhém uváděli respondenti budoucí uplatnitelnost v oboru – dostatek pracovních nabídek. Téměř 75 % respondentů je rovněž ochotných studovat mimo město, kde právě žijí.

Není nad osobní zkušenost

Průzkum se zaměřil také na zdroje, z nichž uchazeči čerpají při volbě školy informace. Nejdůležitější je podle získaných odpovědí osobní zkušenost, daná například návštěvou školy, a také doporučení získané ať už prostřednictvím internetu a sociálních sítí, nebo přímo od rodiny a přátel.

S tím souvisí i výrazný zájem o dny otevřených dveří školy, o jejímž studiu respondenti uvažují. Den otevřených dveří by si rozhodně nenechalo ujít téměř 50 % všech dotázaných, dalších téměř 40 % uvedlo, že by se na den otevřených dveří spíše vydalo.

Dny otevřených dveří táhnou

„Zodpovědný přístup mladých lidí, kteří si pro volbu školy obstarávají dostatek informací, nás velmi těší. Údaje zjištěné v průzkumu potvrzují i naši zkušenost a zájem o akce typu den otevřených dveří,“ říká Ivo Vondrák, rektor VŠB-TU Ostrava.

„V říjnu jsme pořádali celouniverzitní den otevřených dveří Poznej správnou techniku. Akci navštívilo 1 500 studentů ze základních a středních škol, což je velmi vysoké číslo,“ přidává konkrétní příklad.

Aktivní i mimo školu

O aktivitě studentů svědčí také to, že více než 74 % jich v průzkumu potvrdilo, že se o oblíbený předmět či obor zajímá i mimo školu, a to například prostřednictvím návštěvy specializovaných kroužků nebo vyhledáváním informací o oboru z různých zdrojů.

Přijímačky nehrají roli

Mezi kritéria, podle nichž si studenti vybírají školu, odsunuli respondenti na poslední místa například obtížnost přijímacích zkoušek a následného studia zvoleného oboru, ale také možnost rychlého kariérního postupu a atraktivitu oboru, tedy to, zda ho ostatní považují za tzv. trendy či nikoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám