Hlavní obsah

Pizza zdarma motivuje lépe než peníze

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zvýšit pracovní produktivitu svých zaměstnanců? Spíše než peníze navíc je vybudí pizza zdarma. Alespoň to je výsledkem experimentu Dana Arielyho, o němž se rozepisují stránky nymag.com.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ariely si pro svůj pokus vybral továrnu na polovodiče společnosti Intel v Izraeli. Zaměstnanci zde mají přesný plán, kolik počítačových čipů by měli za den smontovat, takže stačilo pracovníky rozdělit do různých skupin a každou z nich motivovat rozdílným způsobem: finanční odměnou (v přepočtu se jednalo přibližně o 700 Kč), pizzou zdarma nebo příslibem vzácné pochvaly od nadřízeného.

Jídlo a pochvala více než peníze

Čtvrtá část zaměstnanců pak sloužila jako kontrolní skupina a nedostala žádnou informaci, že by za splnění týdenního plánu měla dostat cokoliv navíc.

„Po prvním dni se jako nejúčinnější motivace ukázala pizza, když proti kontrolní skupině zvedla výkonnost o 6,7 procenta,“ uvádí zmíněný web.

V následujících dnech se pak na první příčku dostal příslib pochvaly. Naopak vidina finanční odměny nevylepšila výkonnost zaměstnanců, dokonce došlo k jejímu poklesu. Recept na výkonné zaměstnance by tak mohl znít: pizza a pochvaly.

Reklama

Související články

Podniky pečují o zdraví svých zaměstnanců

Důkladnější péče o vlastní zdraví a aktivní životní styl jsou důležité pro stále větší část populace. V době extrémně nízké nezaměstnanosti toho využívají...

Výběr článků

Načítám