Hlavní obsah

Ovlivní změna času moji mzdu?

Změna středoevropského času na letní a naopak má mimo jiné dopad také na délku pracovních směn zaměstnanců pracujících v noci. Znamená to, že se jejich pracovní doba o hodinu prodlouží nebo zkrátí. Jaká práva z toho pro zaměstnance plynou?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Mám dotaz ohledně směny, kterou mi šéf naplánoval na noc ze soboty na neděli, kdy se mění čas o hodinu dopředu. Šéf mi říkal, že mi kvůli tomu zkrátí mzdu – má na to právo, když bych nebýt změny času pracoval tak dlouho jako vždycky?

Změna v délce směny

Zaměstnanci, který pracuje v noci ze soboty na poslední březnovou neděli, se zkracuje o jednu hodinu jeho směna, protože během ní skončí zimní čas. Je tomu tak proto, že v poslední březnovou neděli se o druhé hodině ráno posunou hodiny na třetí – a začne tak čas letní.

To samé, jen obráceně, platí, i při přechodu na zimní čas, kdy se naopak směna o jednu hodinu prodlouží.

Vliv změny času na mzdu při přechodu na letní čas

Je-li pracovní doba zaměstnance v důsledku přechodu na letní čas kratší, nemá zaměstnanec povinnost kratší pracovní dobu napracovat. Zkrácení směny se projeví ve mzdě, pokud je zaměstnanci vyplácena podle počtu odpracovaných hodin. V takovém případě nedostane zaplacenou hodinu, o kterou je jeho směna kratší.

V případě, že je zaměstnanec odměňován pevnou částkou, tedy měsíční mzdou nezávislou na počtu odpracovaných hodin, tato změna se neprojeví – mzda tedy bude stejná bez ohledu na skutečnost, že odpracoval o hodinu méně.

Vliv změny času na mzdu při přechodu na zimní čas

Pokud zaměstnanec pracuje při přechodu z letního času na zimní, odpracuje tak o hodinu víc, ale nárok na proplacení této hodiny má jen, pokud je odměňován na hodinové bázi. POZOR: Ačkoli se prodlouží pracovní doba zaměstnance, nejedná se podle nařízení vlády o práci přesčas a zaměstnanec tak nemůže požadovat příplatek za práci přesčas.

Pokud je zaměstnanec odměňován pevnou měsíční mzdou, pak se odpracovaná hodina navíc nepromítne do výše jeho mzdy. Mzda zaměstnance tak bude stejná bez ohledu na skutečnost, že odpracoval o hodinu více.

Příplatky

Bez ohledu na to, zda je zaměstnanec odměňován hodinovou nebo měsíční mzdou, má právo na příplatky za práci vykonanou v noci ze soboty na neděli. Náleží mu proto příplatek za noční práci ve výši nejméně 10% průměrného výdělku a příplatek za práci v sobotu a neděli, který činí také nejméně 10% průměrného výdělku.

Shrnutí

Pokud je vaše týdenní pracovní doba stanovena v rozsahu 40 hodin týdně, přechod na letní čas pro vás znamená, že fakticky odpracujete v daném týdnu 39 hodin. To, že se vaše směna o jednu hodinu zkrátí, se na vaší mzdě neprojeví, pokud jste měsíčně odměňován pevnou částkou nezávislou na počtu odpracovaných hodin. Pokud je však vaše mzda závislá na počtu odpracovaných hodin, nebude vám ona hodina, o kterou byla vaše směna zkrácena, zaplacena.

Odpovídali David Borovec a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Podmínky agenturního zaměstnávání

Agenturní zaměstnávání představuje v současnosti oblíbený trend tzv. flexibilního zaměstnání – proto se s ním často setkávají sezonní pracovníci, studenti...

Výběr článků

Načítám