Hlavní obsah

Odstupné při výpovědi by se mělo vyplácet podle počtu let ve firmě

PRAHA

Zaměstnanci, kteří vydrží dlouho u jedné firmy, budou dostávat při propuštění víc peněz než ostatní. Plánuje to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v novele zákoníku práce, která by po letech výrazně změnila pravidla při propouštění lidí z práce. Nečas tím chce prosadit, aby bylo pro zaměstnavatele výrazně jednodušší propustit nepotřebného pracovníka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS)

Článek

Odstupné by se do budoucna lišilo podle toho, kolik let zaměstnanec ve firmě odpracoval. "Člověk, který je u firmy zaměstnaný 20 let, by například mohl mít ze zákona pětiměsíční odstupné. Člověk, který je tam dva roky, by měl například odstupné jen dva měsíce," řekl Nečas Hospodářským novinám (HN).

Úplně přesnou podobu toho, jak by měly v Česku vypadat výpovědní lhůty, chce Nečas představit v říjnu. Už dnes je ale jasné, že bude v novém zákoníku prosazovat, aby bylo pro zaměstnavatele výrazně jednodušší propustit nepotřebného pracovníka.

"Chceme přejít od dnešního modelu, kdy je dvouměsíční výpovědní lhůta a tříměsíční odstupné, k modelu, kdy by zaměstnanec měl měsíční výpovědní lhůtu a čtyřměsíční odstupné," upřesnil ministr. Jeho experti uvažují i o tom, že by bylo možné propustit zaměstnance bez udání důvodů. K tomu je Nečas ale zatím zdrženlivý.

Více svobody pro zaměstnance i zaměstnavatele

Volnější vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci mají přinést i další klíčové body, které chce Nečas do zákoníku práce prosadit. Velkou novinkou například bude možnost zaměstnance "vyplatit se" v případě lepší nabídky z konkurenční firmy a ze dne na den jít za lepším platem. "Při zaplacení například pěti měsíčních platů odejít," řekl HN Nečas.

Novela, kterou Nečas chystá, bude vycházet i z rozhodnutí Ústavního soudu z poloviny března, který omezil výhody největších odborových organizací a posílil zaměstnanecké rady. I po verdiktu soudu ale platí například to, že propuštění pracovníka musí podnik projednat s odbory.

"Nebude to úplně nové znění zákoníku. Budou tam některé věci, které směřují k více liberálnímu, flexibilnímu trhu práce," uvedl dříve ministr. Podle něj ale nehrozí, že by zaměstnanci neměli v budoucnu dostatečnou ochranu.

Reklama

Související články

Důchod bude v 65 letech, rozhodli poslanci

Sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona, podle které se bude postupně zvyšovat penzijní věk až do roku 2030, kdy dosáhne 65 let. Možnost jít dřív...

Výběr článků

Načítám