Hlavní obsah

Nezaměstnanost v ČR nejen v číslech statistiků

Novinky, MPSV

O růstu či poklesu nezaměstnanosti v České republice informují pravidelně každý měsíc ekonomické rubriky všech deníků i magazínů. Pojďme se na čísla dokumentující počet nezaměstnaných podívat i v širších souvislostech, než jsou jenom statistické tabulky.

Článek

K poslednímu listopadu letošního roku evidovaly Úřady práce v České republice celkem 432 573 osob, což je o více než 58 tisíc uchazečů méně ve srovnání se situací ve stejném období loňského roku. Míra registrované nezaměstnanosti dosáhla v listopadu 7,3 procenta.

Pozitivní vývoj nezaměstnanosti v tomto období můžeme přisuzovat mj. i stále pěknému počasí, které umožňilo prodlužování sezónních prací, především ve stavebnictví. Potěšitelné jsou ale i stále se snižující počty evidovaných absolventů a mladistvých, došlo i k výraznému poklesu počtu registrovaných žen. Ty se na celkovém poklesu uchazečů o zaměstnání v listopadu podílely 75 procenty.

Zajímavým číslem je i počet tzv. dosažitelných uchazečů o zaměstnání, tedy těch, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do práce. Je jich celých 400 000, což by mohlo posloužit jako náznak dalšího zlepšení celkové situace.

Nezaměstnanost je sama o sobě v České republice velmi výrazně závislá na regionalitě - tradičně nejhůře jsou na tom regiony na severu, a to jak v Čechách, tak i na Moravě. Okresy jako Most, Karviná, Teplice, Ostrava, Jeseník a Ústí nad Labem vévodí každý měsíc statistickým výkazům nezaměstnanosti. Například na Mostecku byla v listopadu nezaměstnanost na úrovni 19,1 procenta - nezaměstnaným zde tedy byl téměř každý pátý člověk.

Oproti tomu nejnižší nezaměstnanost je tradičně v aglomeracích velkých měst - v listopadu na tom byly nejlépe okresy Praha-Východ, Praha-Západ a Praha, kde ani v jednom případě nepřesáhla míra nezaměstnanosti výši 3 procent. Jednoduchým přepočtem zde tedy mezi nezaměstnané patří jen každý asi třicátý člověk.

Pro srovnání: Pokud si tato čísla aplikujeme například na absolventskou maturitní třídu střední školy čítající 25 studentů, v Mostě skončí na Úřadu práce rovných pět absolventů, zatímco v Praze sotva jeden. Pro okres na severu je situace tedy zásadně horší. Jde samozřejmě jen o prostý matematický přepočet, nikoliv o reálná statistická čísla - ale i úplnému laikovi by ovšem na jejich základě měl být jasný nedostižný rozdíl mezi oběma regiony.

A jak si stojí ČR v rámci EU? Není to úplně zlé - harmonizovaná míra nezaměstnanosti, zpracovávaná Eurostatem, dosáhla v měsíci říjnu 2006 hodnoty 6,8 procenta. Díky tomu jsme na tom lépe než průměr EU25, který za stejné období činil 7,7 procenta. K extrémům v tomto srovnání patřilo Slovensko s 12,1 % míry nezaměstnanosti, oproti tomu nejlépe si stálo Norsko s 3,2 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám