Hlavní obsah

Nezaměstnanost mladých se má letos dále zvýšit

Míra nezaměstnanosti mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let by měla i letos pokračovat v růstu, a to na 12,6 procenta z loňských 12,4 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní organizace práce (ILO). Bez práce tak po celém světě bude 73,4 milionu mladých lidí.

Foto: Profimedia.cz

Loňská nezaměstnanost mezi mladými v EU byla nejvyšší za deset let.

Článek

Loni se míra nezaměstnanosti mezi mladými zvýšila o 0,1 procentního bodu. Největší byla mezi mladými na Blízkém východě, kde dosáhla 28,3 procenta. Následovala severní Afrika s 23,7 procenta. Nejnižší nezaměstnanost mladých je v jižní Asii, kde činila 9,3 procenta.

Nejvyšší nezaměstnanost v EU za deset let

V bohatých zemích, včetně Evropské unie, loni nezaměstnanost mezi mladými činila 18,1 procenta a byla nejvyšší za deset let. ILO očekává, že zůstane nad 17 procenty nejméně do roku 2016. Pouze šest zemí má míru nezaměstnanosti mladých nižší než deset procent, a to Rakousko, Německo, Japonsko, Nizozemsko, Norsko a Švýcarsko.

ILO ve svém průzkumu zjistila, že v šesti z deseti rozvojových zemí je více než 60 procent mladých lidí buď bez práce, nebo má velmi špatně placenou práci.

V letošním roce bude bez práce o 3,5 milionu mladých lidí více než v roce 2007, tedy před vypuknutím globální krize. Analytici ILO se obávají, že do roku 2018 se míra nezaměstnanosti mladých zvýší na 12,8 procenta, uvedly agentury AP a DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám