Hlavní obsah

Nezaměstnaní se chtějí vzdělávat

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušenosti z projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ ukazují, že nezaměstnaní se chtějí dále vzdělávat, a zlepšit tak své šance na trhu práce. Doposud proběhlo téměř 6200 stáží, přičemž čtyřiceti procentům absolventů poskytovatel nabídl další spolupráci. V současnosti se proto připravuje další pokračování projektu.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce stážistů je z věkové skupiny 20 až 30 let.

Článek

Doplnit své teoretické znalosti o praktickou zkušenost z oboru, získat potřebné pracovní návyky i důležité kontakty. Taková byla původní myšlenka projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Projekt se osvědčil

„Po téměř dvou letech od spuštění se ukazuje, že tento model dobře funguje. Absolventi stáží si pochvalují, že se seznámili s praktickým chodem firmy a že jim stouplo profesní sebevědomí. Firmám se zase systém osvědčil jako způsob, jak si zaškolit potenciální nové zaměstnance,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Zájem předčil očekávání

Původní plán stáží byl již překročen o víc než tisícovku, začátkem června odstartují desítky nových. „Každý pátý účastník stáže dostal v závěru stáže nabídku stálého zaměstnání, další pětina pak nabídku na různé formy externí spolupráce. Rovněž od dalších absolventů projektu víme, že jim stáž pomohla při hledání práce, u pohovoru totiž nenaráželi na jednu z nejčastějších překážek – nedostatek praxe v oboru,“ uvedla hlavní manažerka projektu Kateřina Šímová.

Převažuje věková skupina 20–30 let

Celkem se do projektu zaregistrovalo přes pětatřicet tisíc uchazečů. Více než polovina z nich měla středoškolské vzdělání, druhou nejpočetnější skupinou byli lidé s vysokoškolským diplomem.

„Nejvíce stážistů je z věkové skupiny 20 až 30 let – asi třetinu všech stážistů tvořili čerství absolventi, dále se zapojili například lidé, kteří jsou na rodičovské dovolené nebo jim právě skončila. Z územního hlediska proběhlo nejvíce stáží v Praze, Moravskoslezském, Jihomoravském a Olomouckém kraji,“ shrnula Kateřina Šímová s tím, že mezi stážisty mírně převažují ženy a rovněž se zapojilo také několik cizinců nebo osob se zdravotním postižením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám