Hlavní obsah

Nepedagogičtí pracovníci by mohli být ve vyšší platové stupnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Platy nepedagogických pracovníků škol by se mohly už od příštího dubna přesunout do druhé stupnice platových tarifů, ve které jsou například učitelé a zdravotníci. Na veřejném slyšení senátního výboru to řekla Marie Bílková z ministerstva práce a sociálních věcí, které proto připravilo návrh novely vládního nařízení.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Mezi nepedagogické zaměstnance škol nepatří jen kuchařky a uklízečky

Článek

Náměstek ministerstva školství Jindřich Kitzberger uvedl, že ministerstvo školství v současnosti nemůže nepedagogickým pracovníkům škol nic přidat, díky přesunutí do druhé stupnice ale budou mít ředitelé volnější ruce ve finančním ohodnocování. Odbory tvrdily, že pokud se nepodaří navýšení platů pro tyto pracovníky škol zajistit, jejich nespokojenost vyústí do protestních akcí.

Odborářům se nelíbí, že ze 77 000 zaměstnanců placených podle první, nejnižší stupnice je jich 66 000 zaměstnáno ve školství. Předseda odborového svazu zaměstnanců ve školství František Dobšík ve středu připomněl, že mezi nepedagogy nejsou jen pořád opakované uklízečky a kuchařky, ale i ekonomové nebo správci sítí, tedy kvalifikovaná pracovní síla. Jejich platy se přitom pohybují zhruba na polovině mzdy v České republice, podle odborářů berou průměrně kolem 12 000 korun.

Všechny stupnice platových tarifů se dále dělí podle délky praxe a dosaženého vzdělání. Platy v první stupnici jsou však tak malé, že například mladá kuchařka těsně po vyučení by dostávala plat nižší než minimální mzdu. Proto ji musí ředitel vyplácet alespoň jako kuchařku s mnohaletou praxí, čímž tato tabulka postrádá smysl, řekla Dagmar Čáslavová z odborového svazu.

Čáslavová dále poukázala na to, že například uklízečka nebo údržbář na úřadě mají vyšší plat než uklízečka a školník ve škole, protože zaměstnanci úřadu jsou zařazeni do vyšší stupnice platových tarifů. Přitom však dělají stejnou práci. Ani motivační složka platu není podle odborářů velkým přilepšením. Na spoustě škol, převážně těch s málo žáky, prý totiž ředitel na osobní ohodnocení ani nemá peníze.

Na platy nepedagogických pracovníků by navíc mohlo jít v příštím roce o 360 miliónů korun víc, zatím je to ale jen návrh výboru pro školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám