Hlavní obsah

Nápadem roku se letos stal počítač s „ušima“

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordních 171 projektů se přihlásilo do soutěže podnikatelských záměrů Vodafone Nápad roku. Absolutním vítězem letošního devátého ročníku a vítězem kategorie Coolpad Startup roku 2016 se stal Pavel Konečný, jehož Neuron Soundware učí počítače rozumět zvukům.

Foto: archiv Vodafone Nápad roku

Vítězný projekt získal finanční odměnu 300 tisíc korun.

Článek

Vítězný projekt získal finanční odměnu 300 tisíc korun, trojnásobek oproti předchozím ročníkům, a dalších 100 tisíc ve věcných cenách. Tým vynálezců zároveň čeká pobyt v hlavním městě začínajících firem, americkém Silicon Valley, včetně účasti na odborné konferenci TechCrunch Disrupt.

Velká konkurence

„Konkurence byla letos velmi vysoká a porota ocenila vysokou kvalitu přihlášených projektů. Lidé se zajímavými nápady a technologiemi se přihlásili ze všech krajů České republiky i ze Slovenska. Velmi nás také potěšilo, že chuť do vlastního podnikání zdaleka nemají jen studenti a dvacátníci. Nadpoloviční většina přihlášených byla starší než 30 let a necelé čtvrtině je přes 40 let,“ říká Martin Kešner, zakladatel soutěže.

Využití v audio diagnostice

Vítězný projekt Pavla Konečného Neuron Soundware je mladý startup, který právě dokončil pražský akcelerační program StartupYard 2016. Jeho tým vyvinul technologii umělé inteligence, která rozumí zvukům. To v praxi nachází využití zejména při audio diagnostice v průmyslových zařízeních. Zvuk a vibrace jsou totiž často nejjednodušší a nejlevnější metodou odhalování existujících či blížících se mechanických závad. Digitální mozek Neuron Soundware tak snižuje náklady na údržbu, umožňuje vzdálený dohled nad zařízeními a detekuje poruchy v reálném čase.

Počet zájemců stoupá

Do soutěže Vodafone Nápad roku se letos přihlásilo 171 projektů, o 19 více než minulý rok. Celkový počet všech přihlášených nápadů tak s letošním ročníkem dosáhl čísla 1241. Necelá třetina přihlášených podnikatelů pochází z Prahy, následuje Středočeský kraj, Slovensko a kraje Jihomoravský a Moravskoslezský. Nejpočetnější skupinou jsou mladí lidé od 25 do 29 let, pak lidé od 35 do 39 let a třetí nejčastěji zastoupená věková kategorie je 29 až 35 let. Výrazný je ale také podíl lidí přes 40 let.

Cena za přínos společnosti

Speciální cenu poroty za projekt s výjimečným společenským přínosem získal Filip Maleňák za aplikaci Záchranka. Přes ni lze v případě nouze jednoduchým způsobem kontaktovat Zdravotnickou záchrannou službu a zároveň záchranářům automaticky odešle přesnou polohu a další informace. Aplikace také nabízí interaktivní postupy první pomoci či seznam nejbližších lékařských, lékárenských a zubních pohotovostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám