Hlavní obsah

Na severu Moravy se nebývale daří živnostníkům

OSTRAVA

Hospodářské oživení v Moravskoslezském kraji mění k lepšímu i situaci živnostníků, tedy osob samotně výdělečně činných. Svědčí o tom nejen fakt, že se loni opět snížil počet jejich evidencí na úřadu práce, ale zejména přibylo po třech letech těch, kteří vykonávali samostatnou výdělečnou činnost.

Článek

Podle mluvčí ostravského úřadu práce Svatavy Baďurové v kraji loni přibylo přibližně 2000 majitelů nových živnostenských listů, na úřady práce jich pak zamířilo o pětinu méně než v roce 2006.

"Určitě tím hlavním důvodem, proč také živnostníci míří méně na úřad práce je to, že jejich živnosti se stabilizovaly, že mají dostatek zakázek a nemusejí nějakou dočasnou krizi řešit tím, že se zaevidují na úřad práce. To také souvisí s tím, že je v kraji stále více lidí zaměstnáno, mají peníze a mohou si nakupovat nebo jinak využívat služby živnostníků," dodala mluvčí.

O zprostředkování zaměstnání loni na moravskoslezských úřadech práce požádalo podle Baďurové celkem 3308 lidí, kteří před evidencí vykonávali samostatnou výdělečnou činnost. Ve srovnání s rokem 2006 to bylo o 853 osob méně (-20,5 procenta). V roce 2006 tento pokles představoval meziročně 848 osob (-16,9 procenta ).

Výrazný vliv má sezónnost

"U některých sezónních činností jako je stavebnictví, práce v lese, obchodní činnost, stravovací služby, se některé osoby samostatně výdělečně činné evidují i vícekrát v roce v období, kdy mají málo zakázek a nemohly by ze svých omezených příjmů hradit zdravotní a sociální pojištění. Ve chvíli, kdy se situace změní, svou evidenci na úřadu práce ukončují," uvedla Baďurová.

Například kvůli sezónnímu omezení prací ve stavebnictví, v němž řada lidí pracuje na živnostenský list, také loni mířilo na úřady práce nejvíce živnostníků v lednu (760) a v prosinci (476 osob).

K hospodářskému oživení v Moravskoslezském kraji přispívají noví investoři, které do regionu přilákala výstavba nošovické automobilky Huyndai. Například v Ostravě loni ubylo 4900 evidovaných nezaměstnaných, což bylo nejvíce od vzniku úřadu práce. Přesto Moravskoslezský kraj zůstává druhým nejproblémovějším regionem z hlediska nezaměstnanosti, hůř je na tom jen Ústecký kraj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám