Hlavní obsah

Na pohovor musí být připraven především ten, kdo ho vede

Novinky, stk, Kariéra

Co to je pracovní pohovor není zapotřebí příliš rozebírat. Každý, kdo je zaměstnán, se s ním už alespoň jednou v životě setkal. Na téma přijímací pohovor jsme již uveřejnili řadu článků, většinou se ale rady v nich týkaly uchazečů, nikoliv toho, kdo přijímací pohovor připravuje. Na pohovor by měl být ovšem připraven především personalista.

Článek

Personalisté, případně další osoby vedoucí pohovor, musí být schopni pomocí vhodně zvolených otázek a správného vedení vstupního inteview poznat, zda je uchazeč o nabízenou pozici schopen ji vykonávat. V praxi bohužel nezřídka vykonávají tuto pozici lidé bez patřičného know-how, což často vede k neefektivnímu průběhu i výsledků těchto pohovorů.

Firma by měla odpovědnému personalistovi zařídit odborné školení, na kterých se jeho účastníci seznámí nejen s nejlepšími metodami vedení rozhovoru a přípravou otázek, ale budou i lépe připraveni na nepředvídané situace. K těm může dojít poměrně snadno, třeba v případě, když odborná náplň pracovní pozice, o kterou se uchazeč zajímá, nemusí být personalistovi zcela blízká.

Okruh otázek není pevný scénář

Před zahájením přijímacího řízení by si měl personalista připravit detailní podklady - zejména to, jaké požadavky na uchazeče jsou prioritní a které se dají případně oželet. Tyto cíle je nejlepší nechat vypracovat někým oborově zasvěceným, který upřesní pracovní náplň nabízené pozice, například budoucím nadřízeným uchazeče..

Přijímací interview se kromě odborných, konkrétních otázek a témat skládá samozřejmě i z těch všeobecných, kterým je také nutno věnovat dostatek pozornosti. Pořadí těchto otázek není zapotřebí striktně dodržovat, některé se dají vynechat, na základě jiných se dá improvizovat. Vždy se dají upravit podle průběhu konverzace. A jsou i jakýmsi "záchranným kruhem," když zájemce o místo personalistu vyvede z míry. 

Diskriminace nemá na pohovoru místo

Předem připravený by měl mít nejen seznam otázek, na které se chce zeptat, ale i soupis dotazů, kterým je podle zákoníku práce povinen se vyhnout, protože by mohly být považovány za diskriminační.  Jde např. o otázky na rodinný stav nebo  počet dětí, zdravotní stav nebo sexuální orientaci.

Zaměstnavatel, např. v USA, který by se odvážil otázky tohoto typu položit, může téměř na sto procent počítat s tím, že na něj neúspěšný kandidát podá žalobu pro  diskriminační jednání. V Česku prozatím boží mlýny melou o poznání pomaleji, ale první žaloby tohoto typu už byly rovněž podány.

Reklama

Související témata:

Související články

Imagemaker radí: Přijímací pohovor

Rozhodnutí člověka změnit povolání nebo začít pracovat pro jinou společnost patří mezi zásadní kroky. Chceme-li uspět, je nutné zvolit profesionální přístup...

Otázky kladené při přijímacím pohovoru

"Tak nám o sobě něco řekněte." "Představte mi vaši pracovní kariéru od počátku." Že už jste tohle někdy slyšeli? Není se čemu divit, jedná se o typické...

Výběr článků

Načítám