Hlavní obsah

Ministr Dobeš: Ministerstvo školství podpoří odborné školy a učiliště

Zaměstnavatelé si čím dál častěji stěžují na nedostatek kvalifikovaných řemeslníků. Úřad proto chystá změnu financování jednotlivých oborů s tím, že podporu by měly dostat zejména technické obory. Více uchazečů by do učilišť podle ministra Dobeše (VV) měly přivést i obavy ze státní maturity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

"Odborné školství je na pokraji vyhubení, na pokraji kolapsu," prohlásil ve čtvrtek 9. června na tiskové konferenci ministr školství Josef Dobeš.

Na nedostatek kvalifikovaných a šikovných řemeslníků si postěžovali také zástupci Hospodářské a Agrární komory a Svazu průmyslu a dopravy. Kvůli slabým populačním ročníkům totiž přebývají volná místa na středních školách a gymnáziích a děti jim dávají přednost před řemesly.

Státní maturity jako hrozba

Tento trend by měla podle ministra zvrátit státní maturita, jednotnou laťku totiž mnoho studentů překročit nedokáže. "Ne každý student může studovat vysokou školu," upozornil Dobeš na současnou praxi, kdy na univerzity nastupuje 70 procent populačního ročníku.

Koncem června chce ministerstvo začít projednávat také změnu financování jednotlivých oborů. Zatím dostávají školy peníze "na hlavu", nově by se měla zohlednit i zaplněnost tříd a sjednotit financování oborů. Podle ministrova náměstka Ladislava Němce se totiž v současnosti stává, že v jednom kraji dostává škola na studenta agropodnikání 35 000 korun a v jiném kraji třeba 80 000 korun.

Plošné testy znalostí napoví, co dál

Do učení mají děti přivést i výsledky plošného testování znalostí v 5. a 9. třídách, které ministerstvo plánuje zavést. "Bude to zpětná vazba pro rodiče, kam se ubírat dál," myslí si Dobeš. Kvůli nenaplněným třídám na středních školách také úředníci tlačí na kraje, aby školy postupně slučovaly nebo rušily, to by se ale nemělo týkat technických škol a učilišť.

Odborníci nesouhlasí

S posilováním odborného vzdělávání ale nesouhlasí někteří odborníci, například Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ve svém materiálu ohledně zvyšování konkurenceschopnosti experti uvedli, že by se měly posilovat hlavně schopnosti žáků rychle reagovat na proměnlivé požadavky trhu práce. Specializované vzdělávání by se prý mělo nechat až na poslední ročníky středních škol.

Podniky potřebují kvalifikované síly

Zástupci průmyslu a obchodu se ale na konferenci shodli, že v České republice stále funguje silná infrastruktura technických a průmyslových podniků, pro které je třeba vychovat kvalitní zaměstnance. Pokud se prý situace rychle nezlepší, musela by podle Zdeňka Vršníka z Hospodářské komory nastoupit cílená imigrační kampaň, která by chybějící pracovní sílu přivedla ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám