Hlavní obsah

Ministerstvo práce chce odpustit odvody za zaměstnání mladých a padesátníků

Praha

Zaměstnavatelé už možná nebudou muset rok platit sociální odvody za zaměstnání lidí do 25 let a nad 50 let, stejně tak rodiče malých dětí. Plánuje to ministerstvo práce kvůli snaze zvýšit zaměstnanost lidí, kteří místo hledají obtížně. Výhodné by to prý mohlo být i pro státní rozpočet.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo práce.

Článek

Projednávání návrhu vláda odložila. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) na zasedání chyběla, je pracovně v zahraničí.

Kabinet má v programovém prohlášení, že navrhne osvobození zaměstnavatelů od sociálního pojištění na 12 měsíců, když přijmou nezaměstnané absolventy, padesátníky a rodiče po rodičovské. Odvody by za ně platil stát.

Podle návrhu ministerstva práce by nárok na podporu měli mít všichni zaměstnavatelé – malé i velké firmy, organizace či instituce. Člověka pod 25 let či nad 50 let, který byl přes rok v evidenci úřadu práce, by ale firmy musely přijmout na dobu neurčitou.

Kdyby člověk díky slevě získal práci, státní rozpočet by ušetřil 63 168 korun za rok.
ministerstvo práce

Týkalo by se to i rodičů dětí do čtyř let, kteří nemají místo více než půl roku. Odvody by zaměstnavatel nemusel platit až rok. Nesměl by ale mít dluhy na daních a pojistném a nesměl by být v platební neschopnosti. Nemohl by také už od státu pobírat jiné příspěvky na podporu zaměstnávání.

Sleva by se mohla týkat takřka 120 tisíc zaměstnanců

Sleva by mohla podle návrhu činit maximálně polovinu odvodů z průměrné mzdy, v úvahu by se bral výdělek v zemi za první tři kvartály předchozího roku. Pro letošek by to tedy měsíčně bylo maximálně 3147 korun, uvedlo ministerstvo práce.

Částka představuje polovinu z 6294,75 koruny, což je odvod 25 procent z průměrné mzdy 25 179 korun za loňské první tři kvartály.

Ministerstvo práce spočítalo, že sleva na pojistném by se mohla týkat 118 600 uchazečů o práci. Pokud by uplatnění díky opatření našla polovina z nich, státní rozpočet by získal 3,74 miliardy korun.

Resort vycházel ve svých výpočtech z podílu mladých, padesátníků a vysokoškoláků bez práce a z mediánového příjmu 16 090 korun.

Usnadnění hledání místa

Na pojistném a dani z příjmu pak stát u nezaměstnaného tratí ročně 100 932 korun. Roční sleva na odvodech by vyšla na 37 764 korun. Kdyby člověk díky slevě získal práci, státní rozpočet by ušetřil 63 168 korun za rok, uvedlo ministerstvo.

Podle autorů návrhu by opatření mohlo přispět ke zvýšení zaměstnanosti lidí, kteří místo hledají obtížně. Třeba zaměstnanost matek s dítětem do šesti let je v Česku pod průměrem EU. Podle údajů Eurostatu v roce 2012 dosahovala 36,3 procenta, evropský průměr činil 64,6 procenta, uvádí podklad pro vládu.

Sleva na pojistném se zavedla už v roce 2009. Od roku 2010 se ale zrušila, a to kvůli administrativní náročnosti a úsporám. V krizi měla úleva přispět k zachování míst pro lidi s nižší kvalifikací. Poskytovala se jen na pracovníka s příjmem do 1,15násobku průměrné mzdy, maximálně mohla činit 790 korun měsíčně. Průměrně dosahovala 350 korun.

Ministerstvo práce ve zprávě pro vládu uvedlo, že své návrhy poslalo v dubnu k posouzení resortu financí. Vyjádření prý zatím nedostalo.

Reklama

Související články

Zákoník práce musí chránit slabé

Podle průzkumu, který provedlo v průběhu září profesní sdružení odborníků na řízení lidských zdrojů People Management Forum, jsou tři čtvrtiny firem...

Výběr článků

Načítám