Hlavní obsah

Mezi pedagogy je málo mladých učitelů

Novinky, Karel Kvapil

Mezi pedagogickými pracovníky ubývá mladých učitelů a pedagogické sbory výrazně stárnou. Vyplývá to z analýzy Ústavu pro informace ve vzdělávání za rok 2010.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti je na jednotlivých stupních škol přibližně polovina učitelek ve věku 46 let a více.

Článek

Pokud jde o učitelky, roste zejména zastoupení 46–55letých a ve výsledku je tak v současnosti na jednotlivých stupních škol přibližně polovina učitelek ve věku 46 let a více. Ještě horší je situace u učitelů.

Muži jsou starší

Učitelé-muži jsou v porovnání s učitelkami starší, téměř 27 % z nich je ve věku 56 let a více. Mezi učitelkami je v této věkové kategorii 14 % kantorek.

Vysoký podíl mladých učitelů-mužů je na základních školách, ale i v tomto případě jejich zastoupení za posledních pět let relativně klesá ve prospěch starších věkových kategorií.

Stárnou i ředitelé

Stárnutí je patrné i mezi zástupci ředitele a řediteli samotnými. Mezi zástupkyněmi je dnes více než polovina žen ve věku 46–55 let, přibližně 19 % představují zástupkyně 56–65leté. Mezi zástupci-muži je kolem 35 % 46–55letých, ve věku 56–65 let je jich okolo 30 %.

Pokud jde o ředitele školy, jsou mezi muži i ženami pouhá 2–3 % 35letých a mladších a necelá pětina 36–45letých. Ještě v roce 2006 činil podíl této věkové kategorie mezi řediteli zhruba 25 %. Ostatní věkové skupiny naopak získávají na významu, což potvrzuje trend stárnutí pedagogických sborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám