Hlavní obsah

Liberecký veletrh Educa představí desítky škol i pracovních míst

Liberec

Na třídenní veletrh vzdělávání a práce Educa Myjob se do Liberce sjedou zástupci zhruba 80 středních i vysokých škol a téměř 50 zaměstnavatelů nejen z Libereckého kraje, ale z celé České republiky. Své zastoupení bude mít v liberecké Home Credit Areně také úřad práce, který nabídne stovky pracovních příležitostí v zahraničí. Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí se v Liberci uskuteční už podeváté, koná se od 15. do 17. října.

Foto: O. Mrákota

Loňský ročník veletrhu Educa

Článek

Veletrh jednak cílí na studenty a absolventy škol. „Pro školy jde o důležité období, kdy se žáci a studenti posledních ročníků rozhodují, na jakou školu se chtějí hlásit k dalšímu studiu. Díky těsnému propojení oblastí vzdělávání a pracovního trhu navíc veletrh nabízí studentům možnost ověřit si, jaký zájem je o jednotlivé obory mezi zaměstnavateli,” vysvětluje ředitel spolupořádající společnosti S Group Sport Facility Management Lukáš Přinda.

Veletrh má co nabídnout i nezaměstnaným nebo těm, kdo chtějí změnit profesi. „Lidé se dozvědí, o jaké profese je zájem, co zaměstnavatelé očekávají od budoucích zaměstnanců, jak jim může Úřad práce ČR pomoci ve vstupu nebo návratu na trh práce. Naši specialisté představí nástroje aktivní politiky zaměstnanosti.

Zaměstnavatelé se mohou informovat o možnostech spolupráce v rámci výběrových řízení nebo poskytnutí příspěvku na pracovní místa,” uvedla zastupující generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Jak si najít práci v ČR i zahraničí

Pracovníci libereckého úřadu práce budou nabízet veškeré pozice z databáze svého úřadu z celé republiky.

„Zájemcům navíc poradí, jak postupovat při hledání nového pracovního uplatnění, nebo poskytnou informace o rekvalifikačních kurzech,” dodal Přinda.

Foto: O. Mrákota

Loňský ročník veletrhu Educa

Samostatný stánek bude mít v rámci veletrhu EURES, který pomáhá zájemcům najít uplatnění v Evropě. „Zahraniční zaměstnavatelé v současné době nabízejí tisíce ověřených volných pracovních míst ve 32 členských státech, ve kterých působí síť EURES. Největší poptávka je momentálně po kvalifikovaných technicích, dělnících, zdravotnickém personálu, pečovatelkách, pracovnících v gastronomii a hotelnictví,” upřesňuje národní koordinátor EURES ČR Miroslav Chytil.

Na veletrhu představí i nejnovější projekt „Tvoje první práce přes EURES”, určený především uchazečům do 35 let a malým a středním podnikům.

Firmy, školy i debaty s osobnostmi

Ochoz arény obsadí prezentace 47 firem, společností a agentur nabízejících pracovní uplatnění v Libereckém kraji, ČR i v zahraničí.

„Nové zaměstnance budou na veletrhu hledat například společnosti Knorr-Bremse, Benteler, Česká spořitelna nebo Heureka.cz,” řekla mluvčí projektu Veronika Hořejší. Na ploše arény se budou prezentovat školy a učiliště.

„Kromě libereckých například SŠ letecké a výpočetní techniky z Odoleny Vody,” dodala.

Foto: O. Mrákota

Loňský ročník veletrhu Educa

„Minulý ročník veletrhu premiérově doprovodily HR konference pro specialisty z oblasti personalistiky a také debata s inspirativními osobnostmi pro veřejnost. Díky pozitivním reakcím přichystali pořadatelé tyto doprovodné akce i letos. Návštěvníci tak mohou přijít debatovat s úspěšným matematikem a miliardářem Karlem Janečkem a hudebním producentem a muzikantem Michalem Dvořákem,” řekl Lukáš Přinda.

Rovněž prozradil, že ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou vznikne na ochozu arény čítárna, na podiu středové plochy představí své výtvory studenti oděvních škol během módních přehlídek a program oživí i pardubická skupina Věc Makropulos.

Výtěžek z akce obdrží liberecké občanské sdružení D.R.A.K., které nabízí ucelenou podporu mimo jiné v oblasti vzdělávání a pracovního uplatnění lidem s tělesným handicapem a pečujícím rodičům. Veletrh se uskuteční od 15. do 17. října, vstup je zdarma s výjimkou debaty s osobnostmi.

Reklama

Související články

Lákadla největšího počítačového veletrhu

V německém Berlíně byl v uplynulých dnech v plném proudu největší evropský veletrh zábavní a spotřební elektroniky IFA. Řada zajímavých novinek na něm byla...

Výběr článků

Načítám