Hlavní obsah

Lékaři se vzdělávají také v oblasti práva

Právo, kil

V současnosti jsme svědky narůstajícího počtu žalob podávaných pacienty na poskytovatele zdravotnických služeb i na konkrétní lékaře. Doktoři tak musí posuzovat každý případ nejen z hlediska medicínského, ale jsou nuceni zvažovat důsledky svého jednání i po stránce etické, právní a ekonomické. Na vzniklou situaci se snaží reagovat Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky Univerzity Palackého v Olomouci projektem PraGraM – Právní gramotnost v medicíně.

Foto: Profimedia.cz

Cílem projektu, který vzbudil mezi studenty nebývalý zájem, je vzdělávat lékaře v oblasti právní.

Článek

Cílem projektu, který vzbudil mezi studenty nebývalý zájem, je vzdělávat lékaře v oblasti právní a ekonomické a na praktických příkladech demonstrovat rizika plynoucí z výkonu lékařské profese.

V roli účastníků sporu vystupují herci

Kromě jednotlivých odborných modulů vedených specialisty s dlouhodobou praxí jsou součástí výuky i workshopy se zinscenovanými soudní spory, kde v roli účastníků vystupují herci z olomouckého Divadla na cucky.

Jak se dále případ vyvíjel, jak byl řešen, pak komentují přítomní právníci, soudci, státní zástupci a ekonomové. Spolupracující experti z řad lékařů zase diskutují otázky a případy, kdy došlo ke střetu medicíny a práva, problematické komunikaci mezi lékařem a pacientem, popř. jeho rodinným příslušníkem.

Počet zájemců určují pořadníky

„První výuku absolvovalo v zimním semestru tohoto akademického roku 45 mediků. Již nyní je další běh zcela zaplněný, takže musíme dělat pořadníky na další pokračování. K tomuto zájmu rozhodně přispěly pozitivní zkušenosti prvních absolventů, kteří oceňují zkušené lektory a množství příkladů z praxe,“ řekl vedoucí projektu Miloslav Klugar.

Aktuální informace o projektu PraGraM naleznete na stránkách http://www.usl.upol.cz/pragram.

Reklama

Výběr článků

Načítám