Hlavní obsah

Kuvajt nabízí inzerátem práci českým anesteziologům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kuvajt hledá v České republice anesteziology, kteří by mohli pracovat v kuvajtských nemocnicích. Uvádí to velvyslanectví této země v inzerátu, který vyšel v českých médiích. Lékařský odborový svaz je touto nabídkou překvapen.

Článek

Zaměstnání nabízí Kuvajt lidem vzdělaným a zkušeným. Úspěšné uchazeče čeká mimo jiné 35 dní dovolené ročně či proplacení letenky domů. Odchod českých lékařů a dalšího zdravotnického personálu do zahraničí není ničím neobvyklým. Mimo domov pracují v současnosti podle odhadů stovky až tisíce lékařů a zdravotníků. Motivací bývá plat, který může být až několikanásobně vyšší než v Česku.

Nabídka kuvajtského velvyslanectví překvapila předsedu Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela. Ví ale, že do zemí, kde se uplatní s angličtinou, němčinou nebo francouzštinou, čeští odborníci vyjíždějí.  Engel ČTK řekl, že v cizině je velký zájem právě o anesteziology, rentgenology a chirurgy.

Problémy s hledáním práce ale nemá v podstatě žádná lékařská odbornost, bariérou bývá jen znalost jazyka. "Ze všech profesí se chytí lékaři v cizině, na první vlně jsou anesteziologové a rentgenologové, o ně je zájem asi největší," shrnul Engel.

Přesné počty českých lékařů pracujících v cizině nejsou známy. Ministerstvu zdravotnictví ani úřadům práce nemusejí hlásit, že mají práci v jiné zemi. Nejčastěji si místo najdou na inzerát. Česká lékařská komora (ČLK) vydá každý měsíc desítky potvrzení o bezúhonnosti, jež lékaři k získání práce v cizině potřebují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám