Hlavní obsah

Kouření v práci se nenosí, ale toleruje

Novinky, kil

Zatímco zákonodárci přidávají další a další zákazy kouření na veřejnosti a v restauračních zařízeních a mnohé firmy vykázaly zaměstnance se zapálenou cigaretou na chodník před vrátnici, většina veřejnosti je vůči spoluobčanům, kteří tomuto zlozvyku propadli, benevolentní.

Foto: Profimedia.cz

Trend obecného zákazu kouření ve firmách sice nepatrně, ale přesto sílí.

Článek

Anketa, která proběhla mezi návštěvníky pracovního portálu Profesia.cz, tento paradox potvrdila. Takřka polovina dotazovaných (45 %) považuje za dobré, aby se kuřáci odreagovali cigaretou v práci kdykoli, protože to zvýší jejich pracovní výkon. Kuřácké pauzičky nevidí jako problém ani dalších 13 % účastníků, ovšem s podmínkou, že si je lidé napracují.

Čtvrtina je zásadně proti

Čtvrtina českých zaměstnanců oproti tomu považuje kouření na pracovišti za zdroj konfliktů, protože kuřáci si chvilky s cigaretou nikdy nenapracují. Když se k tomu připočte široce rozšířené „nelegální“ pokuřování v šatnách či na toaletách především výrobních provozů, je o konflikty na pracovišti postaráno.

Nikoli pokuty, ale vyhazov

„Za porušování zákazu kouření na pracovišti v místech, která k tomu nejsou určena, zaměstnavatel nesmí udělovat finanční pokuty. V případě opakovaného porušení zákazu nebo ohrožování bezpečnosti kouřením při výkonu práce může dát zaměstnanci v krajním případě výpověď pro opakované porušení pracovní kázně,“ upozorňuje Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Celospolečensky trend obecného zákazu kouření ve firmách sice nepatrně, ale přesto sílí. Oproti loňskému průzkumu na pracovním portálu Profesia.cz počet nekuřáckých firem vzrostl ze 13 % na 17 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám