Hlavní obsah

Kosmetika jako životní nutnost profesionálního vzhledu

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Vypadat reprezentativně neznamená jenom správně se obléci. Do základů upravenosti obchodníka patří i znalosti kosmetické, které se už dávno se netýkají pouze žen a líčení. Zahrnují témata týkající se úpravy obočí, manikúry, depilace chloupků a volby deodorantu. Podívejme se jaké nejčastější chyby se vyskytují a čemu se odborníci doporučují opravdu vyhnout obloukem.

Článek

Některým čtenářům by se mohlo zdát, že v článku jde o rady a doporučení určené pouze ženám, opak je ale pravdou. Poslední dvě desetiletí s sebou přinesly i kosmetické trendy, kterých ve velké míře využívají i muži. Prototyp pracujícího muže coby dělníka z JZD, holícího se jedenkrát týdně, deodorovaného Pitralonem, už je naštěstí dávno pryč.

Úprava obočí

>Obočí rámuje oči a je jedním z nejvýraznějších rysů obličeje. Měli bychom ho pročesávat a upravit kartáčkem. Brvy zřetelně vybočující z přirozeného tvaru, vytrhejte pinzetou. Co se týče dam, posléze ho zvýrazněte tužkou nebo pudrovým stínem. Ideální délku obočí zjistíte pomocí dvou tužek: jednu přiložte svisle podél nosu a druhou v úhlu k vnějšímu koutku. Takto vymezený prostor ukazuje na správnou délku obočí. Buďte ale opatrní - při tomto úkonu vzniklý úraz by Vám zaměstnavatel jako pracovní neuznal!

Muži velmi často zanedbávají srostlé obočí nebo jeho přílišnou hustotu či neupravenost. Takto neupravený porost působí někdy až zle, příliš dominantně a nepřístupně.

Manikúra

>Nehty o vás vypovědí celý román! Při přijímacích pohovorech se personální pracovníci často zaměřují na nehty. Hezké nehty pomáhají k vytvoření kladného dojmu - svědčí o vašem zdraví, dobrém vychování a sebeúctě. Lak by měl být v harmonii s líčením a rtěnkou. Nehty tvarujte smirkovým pilníčkem, drsnou plochou. Tahy veďte souvisle jedním směrem, a to od stran ke středu (nikdy střídavě kupředu dozadu). Jemnou plochou pilníčku začistěte.

Za nejatraktivnější tvar se považuje francouzská manikúra, tj. špička do čtverce s mírně zakulacenými rohy. Ruce umyjte nebo na chvíli ponořte do teplé vody, což zaručí lepší přilnavost nehtů. Naneste bezbarvý podkladový lak, nechte zaschnout a naneste krycí lak třemi tahy. Je lepší použít dvě slabší vrstvy laku než jednu tlustou. Potom použijte ochranný bezbarvý lak.

Depilace chloupků

>To je velmi ožehavé téma, zvláště pro muže. Ale i pánové musí uznat, že velmi nesofistikovaně působí to, když za lemem trička nebo košile vyčnívají u krku chomáčky chlupů. Nejlepší je postupně vytrhat nebo si je nechat trvale odstranit laserovým zákrokem. To stejné platí o podpaží, ale tady stačí, když je pouze zkrátíte na půl centimetru. Mít v tomto směru v pořádku uši a nos je samozřejmostí každého džentlmena. U dam by nemělo být jediné viditelné místo pokryto chloupky a to dokonce ani ruce!!

Volba deodorantu

>Kupujte vždy osobně a v oblečení, na které ho chcete aplikovat. Různá látky rozkládají jednu a tu samou toaletní vodu jinak. Volte kvalitní značkové vůně, které vám při dobré volbě vydrží, bez opětovného navonění, celý den. Každý by měl mít jeden tip vůně do práce, na volný čas, společenskou a casual. Další rozdělení přichází se střídáním ročních období. Teplota má vliv na rozkládání vůně stejně tak jako látka, na kterou je aplikovaná. Deodorantům jsme se již věnovali v jednom ze starších článků.

Reklama

Výběr článků

Načítám