Hlavní obsah

Kancelářská nemoc z povolání

Novinky, stk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí si myslí, že nemocemi z povolání trpí jen lidé vykonávající těžkou manuální práci nebo přicházející do styku s nebezpečnými chemikáliemi. Každý člověk zaměstnaný v kanceláři je však dokáže velmi snadno vyvést z omylu - v reálu je riziko nemocí z povolání totiž mnohem rozsáhlejší.

Článek

Mezi časté problémy, které většina lidí úzkostlivě tají a stydí se za ně, jsou hemeroidy. Nejčastějším důvodem jejich vzniku je nevhodná strava a málo tekutin. Léky, masti a další prostředky předepsané lékaři však léčí důsledky, nikoli příčinu. Pokud tyto problémy máte, nebo máte-li sedavé zaměstnání a hrozí, že hemeroidy mít budete, věnujte pozornost stravě. Zejména zařaďte do svého jídelníčku celozrnné potraviny a začněte více pít vodu, ředěné džusy a neslazené čaje.

Lidé se sedavým zaměstnáním také velmi často trpí nadváhou, kterou ve velké většině případů způsobují špatné stravovací návyky. Vynecháváním snídaně a přejídání se v odpoledních hodinách je tím nejhorším, co pro sebe mohou udělat. Co je nejhorší, můžou si tím přivodit i choroby kardiovaskulárního ústrojí, což už skutečně není žádná legrace.

Samostatnou a velmi častou kapitolou je zrak, který trpí dlouhým a častým sezením u počítače. Zejména pokud se práce neprokládá jinými aktivitami. A pokud si dotyčný bere práci domů a znovu zasedne k monitoru, svůj zrak moc nešetří. Oči totiž potřebují odpočinek, dostatek tekutin a vitamín A, nejlépe v přírodní formě, jehož nejznámějším zdrojem je syrová mrkev (ano, přesně tak, jak vám to říkávala maminka).

Mezi další zdravotní problémy, postihující lidi pracující v kanceláři, patří ochablé svalstvo a následné problémy se zády. Nezapomeňme také na takzvanou "myšitidu" - záněty kloubů v zápěstí a bolesti šlach, způsobené dlouhodobou prací s počítačovou myší. Možná už jste si také všimli, že vás někdy chytá křeč do ruky. V těchto obou případech je jediným řešením cvičení, posilování a odpočinek. Během práce používejte anatomickou podložku pod klávesnici a myš. Pokud ji trvale nemusíte svírat, položte ruku mimo ni a občas obě ruce promněte a protáhněte.

Takže shrnuto, podtrženo - lidé, kteří trpí jakýmkoliv z těchto problémů nebo se jim rozhodnou aktivně předcházet, musí v prvé řadě upravit svou životosprávu a především (což je ohraná, ale stále pravdivá rada) - pokud možno cvičit, cvičit a zase cvičit.

Reklama

Výběr článků

Načítám