Hlavní obsah

"Kam vítr, tam plášť" rozhodně nesmí platit pro business dress

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvořadým úkolem pláště je chránit před chladem, větrem, prachem a deštěm. Kromě těchto funkcí také demonstruje, že jeho majitel je na cestě. Oblečení pláště oznamuje, že se chystáme k odchodu, odložení naopak. Plnohodnotný příchod do společnosti začíná teprve odebráním pláště. Umění zvolit vhodný typ do obchodního prostředí souvisí se znalostí business etikety.

Článek

Pokud někdo přijde a plášť neodloží, signalizuje tím odstup, nedůvěru nebo pouhou váhavost. Ochranná funkce pláště může mít také přenesený význam. Potřeba se schovat, opatřit si pouzdro a být chráněn před okolními vlivy je možnou interpretací psychologické potřeby neodkrývat se ve společnosti ve které se necítíme dobře.

Obvykle se nosí plášť k určité příležitosti a k ní si ho také pořizujeme. Podle pláště se pozná, zda jde jeho majitel do zaměstnání, na hon, do opery nebo se chystá na cestu. V 50. letech činilo nejnižší počet pět druhů plášťů. Zimník, jarník, letní plášť, pršiplášť a večerní plášť. V současnosti se počet plášťů ztenčil díky nástupu krátkých bund a kabátků.

Jaký plášť do prostředí obchodu?

>>>Tmavý, nejlépe černý nebo kouřový vlněný plášť pro byznys a večer. Tmavý hnědý vlněný jako všední varianta elegantně tráveného volného času a světlí nepromokavý plášť, který plní funkci praktickou.

Nosíte-li výhradně červenou nebo černou, u pláště zcela přirozeně zůstanete věrni své vyvolené barvě. Ostatním radím držet se neutrálních odstínů (béžových, uhlových). V oblasti vzorů si počítejte velmi obezřetně, jelikož ani uznávanou klasiku nelze jednoznačně doporučit. Přestože rybina, kohoutí stopa a pepita již celá desetiletí neztrácejí na přitažlivosti, jako všechny vzory snižují kombinační možnosti.

Díky tomu, že se délka sukní zkrátila pod kolena, a nastoupil trend kalhotových kostýmů, nemusíme už za každou cenu volit délku ke kotníkům. Vždy ale dbejte aby zpod pláště nepřečníval okraj sukně, což působí velmi neupraveně. Nejvýhodnější je mírně rozšířená silueta a délka pod kolena. Plášť představuje nejvšestrannější součást šatstva, neboť jde dohromady téměř se vším.

Nejčastější chyby

>>>Pozor na dvouřadové střihy, které mají tendenci rozšiřovat. Jednořadové vyhlížejí atraktivně i rozepnuté, mívají slušivější a zeštíhlující čisté linie. Širší klopy, jiný střih, pásek, nebo dvouřadové provedení je design pláště na volno-časovější příležitosti. Například Max Mara proslula svou legendární klasikou "101801" což je ideální varianta do práce a na cestování.

Častou chybou se stává volba pláště s více než dvěmi kapsami, s knoflíčky v provedení mramoru, rohoviny nebo s prvky bižuterie. Chyba nastává i ve volbě materiálu. Pogumované, nebo impregnované látky jsou sice velmi praktické ale do obchodu příliš uvolněné. Reprezentativní plášť prostě postrádá praktické prvky, které se objevují u plášťů volnočasových.

Reklama

Související články

Umění vybrat (si) tu správnou vůni

To, zda na obchodní schůzce druhé straně "voníte" nezáleží pouze na kvalitě vaší práce. Kouzlo osobnosti výrazně dotváří i vůně, kterou používáte. Nyní...

Nepostradatelné drobnosti pravého obchodníka

V protřelém obchodním světe se často orientujeme dle těch nejmenších indícií, které nám prozradí, zda mluvíme s člověkem, který hraje amatérsky nebo...

Boty do businessu - kvalita bez diskusí

"Raději jít životem bos nebo v ponožkách a omlouvat to náboženstvím nebo krádeží zavazadla, než si obout levné a nekvalitně zpracované boty!" - Toto expresivní...

Výběr článků

Načítám