Hlavní obsah

Jižní Morava zažívá palčivý nedostatek praktických lékařů

BRNO

Lidé z jihu Moravy již nyní komplikovaně a často neúspěšně shánějí nového praktického lékaře a tento problém do budoucna ještě naroste. Řadě praktiků je dnes přes 50 let a část z nich brzy odejde do důchodu. Jen v Brně je padesátiletých a starších lékařů víc než polovina.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Kraj a ministerstvo zdravotnictví proto plánují školení dalších lékařů, směřující k tomu, aby si mohli otevřít vlastní praxi. Do programu se jich přihlásilo 25, řekl radní kraje František Adamec.

Vzdělání 25 absolventů lékařských fakult tak, aby si mohli otevřít vlastní praxi, vyjde asi na deset milionů korun. Kraj se zavázal přispět 2,5 milióny korun. Podle Adamce byla uzávěrka pro přihlášky už loni, od té doby se však do programu hlásí další zájemci. "Teď se komunikuje s ministerstvem, jak řešit ty další," řekl.

Renata Novotná ze Sdružení praktických lékařů na jižní Moravě vznik programu na vzdělání nových praktiků kvituje. V praxi se však podle ní zatím příliš neprojevil. "Spousta kolegů má děti, které končí medicínu, a rádi by převzali jejich praxi," uvedla. Lékaři však prý často nevědí, do které nemocnice mohou syna nebo dceru poslat, aby tam absolvovali povinnou praxi.

V chystaném programu se budou budoucí praktici školit ve Fakultní nemocnici U svaté Anny v Brně. I když odborníci předpokládají, že akutní nedostatek praktických lékařů se v kraji projeví za několik let, místy praktici chybějí už nyní. "Je to otázka jednotlivců po kraji, ale v té dané obci je to velikánský problém," řekl krajský zastupitel Oldřich Ryšavý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám