Hlavní obsah

Je třeba zvýšit zaměstnanost mladých lidí z dětských domovů

Právo, Karel Kvapil

Mladí lidé opouštějící ústavní výchovu jsou jednou z nejzranitelnějších skupin společnosti. Kvůli nedostatečnému vzdělání, chybějícím vzorům či motivaci a nedostatečným možnostem se často ocitají v začarovaném kruhu. V důsledku toho se brzy po opuštění ústavní péče stávají závislými na sociálních dávkách, dávkách v hmotné nouzi a další podpoře. Mnoho z nich má problémy se zákonem, někteří končí i ve vězení.

Článek

Společnost Accenture Academy společně s Nadací Terezy Maxové dětem proto zahájila nedávno projekt zaměřený na zvýšení zaměstnanosti mladých lidí z dětských domovů. Projekt, který je součástí celosvětové iniciativy Schopnostmi k úspěchu, byl zahájen v osmi dětských domovech v České republice. Jeho cílem je zvýšit vzdělanost a efektivně připravit mladé lidi ve věku 15-19 let vyrůstající v ústavech na samostatný život.

Ročně opouští ústavy dvanáct set lidí

Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí opustilo za rok 2009 ústavní výchovu z titulu zletilosti bezmála dvanáct set mladých lidí. Nikde však není k dispozici ucelený údaj o tom, kolik z nich našlo práci a dlouhodobě si ji udrží a kolik spadlo do sociální sítě a je závislých na státní podpoře.

Primárním cílem projektu Accenture je zvýšit vzdělanost dětí z dětských domovů, zajistit u nich dostatečnou motivaci k osobnímu a profesnímu rozvoji, nabídnout jim možnosti studia, praktické zkušenosti z pracovního prostředí a podporu při hledání zaměstnaní.

Budou se učit v prostředí, které znají

Projekt bude dlouhodobě realizován prostřednictvím neziskové organizace Člověk hledá člověka v jednotlivých dětských domovech, tj. v prostředí, které děti důvěrně znají.

Nebudou v něm chybět ani praktické zkušenosti typu návštěva úřadu práce, seznámení s hledáním práce na internetu, nácvik přijímacího pohovoru, komunikační dovednosti, zásady psaní životopisu a další dovednosti, které mohou mladým lidem usnadnit hledání práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám