Hlavní obsah

Jak si bez rizik vyzkoušet své budoucí zaměstnance

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trh práce nabízí firmám prostřednictvím personálních agentur zajímavý systém zvaný Try&Hire. Jde o možnost získat do firmy pracovníka, který zůstává i nadále zaměstnancem agentury, pokud je ovšem firma s novým pracovníkem spokojena, agentura je zavázána ho ze svých služeb uvolnit a umožnit mu přechod k novému zaměstnavateli. Riziko přijetí špatného pracovníka se tím minimalizuje.

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že tento systém je shodný s další službou personálních agentur, tzv. outsourcingem lidských zdrojů, tedy "pronajímání" pracovníků dle aktuální potřeby společnosti.

Systém Try (volně přeloženo Vyzkoušet & Najmout), se ale zaměřuje čistě na práci s lidmi. Cílem agentury není dodávat dočasné pracovní síly, ale umístit kandidáta na trvalý pracovní poměr ve firmě svého klienta.

V praxi to vypadá zhruba takto - agentura zaměstnává lidi, které "půjčuje" firmám. Tím, že si firma dotyčného člověka "vypůjčí," má možnost efektivně prověřit jeho skutečné schopnosti, dovednosti a pracovní návyky.

Firma má díky tomu dost času na rozhodnutí, zda ho přijmout do zaměstnaneckého poměru nebo ne. Pokud je s dotyčným vedení společnosti spokojeno a rozhodne se jej zaměstnat, personální agentura ho pro firmu uvolní.   

Kromě výše zmiňovaných výhod má tento systém pro zaměstnavatele další plus. Člověk "zapůjčený" personální agenturou je maximálně motivován k tomu, aby se stal kmenovým zaměstnancem firmy, takže jeho výkonnost je vyšší. A protože chce docílit trvalé zaměstnanecké smlouvy, odpadá riziko nadměrné fluktuace zaměstnanců v počátcích pracovního poměru.

Reklama

Související témata:

Související články

I výpověď se dá přežít ve zdraví

I prosperující firmy se dostanou do situace, kdy musí propustit větší počet zaměstnanců, což nutně nemusí být spojeno s negativními emocemi. Firma by si měla...

Výběr článků

Načítám