Hlavní obsah

Jak se po 25 letech v domácnosti vrátit do práce? Pomůže počítačový kurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Centrum pro rodinu a sociální péči v Brně otevírá kurzy pro ženy na rodičovské dovolené a nezaměstnané. Lekce mají ženám otevřít svět počítačů, kterým se mnohdy vyhýbají, a pomoci při hledání nové práce. Účastnice si při hodinách například zkouší přijímací pohovor v angličtině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"První absolventky si lekce chválí. Mnohé díky nim našly zaměstnání, o které by se dřív i bály ucházet," říká za centrum Marcela Cvachová. Další kurz otevře centrum na podzim, nový běh na jaře.

Lekce jsou určené ženám, které mají zájem o práci v počítačové firmě nebo o místo, kde se s počítačem hodně pracuje. Nepočítají se začátečníky. Část hodin je zaměřených i na takzvané soft skills, tedy komunikační a organizační dovednosti.

Kurz absolvovala například žena, která byla 25 let doma s dětmi. Před založením rodiny vystudovala taneční konzervatoř, ale návratu do své profese se bála. Kurz ji povzbudil, takže nakonec získala zaměstnání v oboru. Naopak jiná z absolventek začala pracovat, ale po půl roce ze zaměstnání odešla. "Říkala, že je nezaměstnaná a šťastná. Uvědomila si, že víc pro ni znamená být doma s rodinou než vzít jakékoliv místo," dodala Cvachová. I taková zkušenost je podle ní cenná.

Kurzy mají přispět ke slučování rodiny a zaměstnání. Podle Minaříkové se v tomto firmy zlepšily, částečné úvazky, pružnou pracovní dobu a možnost pracovat z domu však zatím nabízejí stále málo. "Větší šance jsou v neziskovém sektoru," uvedla.

Součástí projektu je i hodnocení zaměstnavatelů, jak jsou ke svým zaměstnancům - rodičům malých dětí, vstřícní a umožňují jim výchovu sladit s prací. Hodnocení se v pilotní části účastnil brněnský magistrát, kde pracuje asi 1200 lidí, a Knihovna Jiřího Mahena. Výstup z hodnocení, které zahrnuje i četná sezení vedoucích pracovníků s rodiči, bude k dispozici za rok. Pak by měli dostat možnost účastnit se hodnocení další zaměstnavatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám