Hlavní obsah

I výpověď se dá přežít ve zdraví

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I prosperující firmy se dostanou do situace, kdy musí propustit větší počet zaměstnanců, což nutně nemusí být spojeno s negativními emocemi. Firma by si měla vážit jejich přínosu a zařadit je ve fázi ukončení pracovního poměru do tzv. programu outplacementu. Ten pomáhá pracovníkům s odchodem z firmy - administrativně, poradensky a často i nabídkou obdobného pracovního místa jinde.

Článek

Výsledkem je spokojený (ex)zaměstnanec i firma samotná, která si tak zachová image dobrého zaměstnavatele. Je to situace, která je optimálním řešením pro obě strany. Proces outplacementu samozřejmě není  jednoduchou záležitostí, proto si na ně firmy najímají specializované společnosti či agentury. 

"Mezi českými firmami nejsou, na rozdíl od velkých nadnárodních firem, dostatečně zakořeněny principy společenské zodpovědnosti a nejsou důsledně chápány jejich možné přínosy. Outplacement je zatím v ČR vnímán především jako nerentabilní záležitost, která je spíše nadstandardem poskytovaným těmi, kteří si to mohou dovolit, "  říká Jiří Halbrštát, marketingový manažer společnosti Manpower, která poskytuje outplacement servis na mezinárodní úrovni.

Proč outplacement?

Propuštění lidé totiž mohou mít po takové negativní zkušenosti problémy při hledání nového místa. Nemluvě o tom, že jejich loajalita k dalšímu zaměstnavateli nebude asi na příliš vysoké úrovni. Mohou se u nich dokonce objevit symptomy jako pocit méněcennosti, strach, poruchy spánku, deprese... A právě tomu má program outplacementu zabránit. 

Outplacement připraví i manažera

Manažeři díky programu outplacementu získávají informace a dovednosti, které potřebují k tomu, aby předali ukončení pracovního poměru citlivě a přitom profesionálně. Musí se totiž často vyrovnávat s pocitem viny, který je s oznamováním výpovědí těsně spjatý. 

Pokud není manažer dostatečně připraven, může se stát, že se soustředí hlavně na to, aby svůj pocit viny potlačil. A propouštěnému člověku vyčte všechny chyby, kterých se podle něj dopustil, což dotyčnému moc životního elánu nepřidá. 

"Služby outplacementu zajistí udržení pracovní morálky a produktivity odcházejících zaměstnanců a snižují tlak na manažery. Snižují i nejistotu zaměstnanců, kteří zůstávají ve společnosti, a udržují jejich produktivitu. Outplacement aktivně přispívá k budování dobré a pozitivní image zaměstnavatele jako sociálně odpovědné společnosti, která projevuje zájem o své zaměstnance a snaží se o jejich důstojný odchod," dodává Jiří Halbrštát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám