Hlavní obsah

I přes krizi požadují odbory růst mezd ve stavebnictví o 11 procent

PRAHA

Stavební odbory požadují pro rok 2009 růst mezd ve stavebnictví o 11 %. Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) proti tomu navrhuje mzdy zaměstnanců stavebních firem zmrazit až do půlky příštího roku, uvedl předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Letos pokrývá růst mezd ve stavebnictví inflaci.

Článek

Vyjednávací týmy obou stran se mají poprvé sejít v pondělí 8. prosince, jen den poté spolu mají jednat přímo šéfové obou svazů, uvedl prezident SPS Václav Matyáš.

"Pro mě jako předsedu odborů to je naprosto nepřijatelné," poznamenal k údajnému návrhu zaměstnavatelů na zmrazení mezd Antoniv. Prezident stavebního zaměstnavatelského svazu se k nabídce odborům zatím vyjádřit nechtěl. "Avšak určitě to tentokrát ve světle hospodářských problémů nebude jednoduché," řekl Matyáš.

Odbory letos vstupují do jednání s vyšším požadavkem než loni. Na konci roku 2007 žádaly po zaměstnavatelích růst platů o 7,5 procenta. Kolektivní smlouva uzavřená pro letošní rok nakonec stavebním zaměstnancům zaručila růst mezd minimálně o 6,2 procenta. Vyjednávání mezi odbory a stavařským svazem přitom tehdy nevyřešilo ani pět schůzek vyjednávacích týmů. Na růstu mezd se v lednu nakonec musel dohodnout na zvláštní schůzce až přímo Antoniv s Matyášem.

Letošní růst mezd pokrývá inflaci

Dojednaný růst mezd ve stavebnictví pro rok 2008 tak zatím přibližně pokrývá inflaci. Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zpomalil na šest procent ze zářijových 6,6 procenta. Ve třetím čtvrtletí 2009 by podle České národní banky mělo tempo růstu cen zvolnit až na 2,3 procenta.

Antoniv připustil, že kvůli předpokládanému zpomalení růstu odvětví budou muset někteří stavební dělníci přijít o práci. "V některých firmách v oblasti výroby stavebních hmot už k tomu dochází," poznamenal šéf odborů. Výpovědi by se však prý měly týkat pouze agenturních pracovníků. "Kmenových zaměstnanců by se to dotknout nemělo," podotkl Antoniv.

Podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu se průměrná nominální měsíční mzda zvýšila o 10,8 procenta na 24 073 korun. Reálná mzda rostla meziročně o 3,9 procenta. Průměrná hodinová mzda byla 153 korun a proti stejnému období loňského roku klesla o jedno procento.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám