Hlavní obsah

I na služebních cestách lze žít zdravě

Novinky, E. Straka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro pohodové fungování lidského organismu je zapotřebí správná výživa. Ne každý má ovšem tu správnou představu o tom, co svému tělu poskytnout, aby podávalo vrcholné výkony. K zanedbávání zásad zdravé výživy nejvíce svádí čas strávený na služebních cestách. Lze tomu ovšem čelit poměrně jednoduše.

Článek

Lidé si většinou dopřávají k jídlu jen to, nač mají chuť, aniž by jim na mysl přišlo, že opulentní oběd, který právě konzumují, nemusí být úplně přesně to, co jejich tělo žádá. Po ránu do sebe často jen "hodí" šálek kávy, nepravidelně si najdou chvíli na oběd, ale o to častěji si dopřejí vydatnější jídla ve večerních hodinách. 

To je samozřejmě v naprostém rozporu s veškerými zásadami zdravé výživy, které doporučují jíst častěji, ale menší dávky jídla. Proto je dobré nespoléhat na to, co se vám kde podaří operativně během dne "ulovit".

Výživoví poradci proto doporučují vytvořit si v práci příruční spižírnu, nejlépe vybavenou cereáliemi, ovocem, zeleninou a neslazeným pitím. Z těchto zdrojů se dá i při plném pracovním nasazení doplnit potřebná energie a tekutiny. 

Cestování není synonymem nezdravého života

Ani v případě, že většinu své pracovní doby trávíte v automobilu, není nutno na správnou výživu rezignovat. U každé větší čerpací stanice už lze mezi chladícími pulty narazit na oázy se zdravými a přitom energeticky vydatnými poživatinami. Stejně tak padá i námitka, že nemáte čas ani možnost hledat "zeleninové koutky," protože se pohybujete jen mezi letištními halami a hotely. V hotelových menu i v letištních se pro zdravě se stravující lidí vždy něco najde. 

Hotely navíc často poskytují svým hostům možnost relaxu ve fitness centru nebo hotelovém bazénu. Nezapomínejte si tedy na služební cesty brát plavky a sportovní boty. A ač se to nezdá, výrazně pomůže i obyčejné švihadlo, které snadno přibalíte do zavazadla. Můžete si být jisti, že deset minut cvičení s ním v hotelovém pokoji vás hluboce uspí spolehlivěji, než vypití obsahu hotelového baru a hodiny apatického sledování televizního vysílání.

Konzumujte úměrně výdeji své energie

Vydatný oběd, s flákotou masa, hromadou knedlíků, zapitý dvěma pivy, "vydýchá" snadno organismus manuálně pracujícího člověka, hůře už ale trávicí systém jedince pracujícího spíše duševně. Ten si takovýmto stravováním zadělává na nadváhu.

Stále platí, že lidský organismus má nejraději lehkou stravu, to jest zeleninu, ovoce, cereálie a podobné poživatiny. A tím se doporučujeme řídit vždy, nejen na cestách.

Reklama

Související témata:

Související články

Vajíčka dětem prospívají, dospělým škodí

Vajíčka jsou poměrně bohatým zdrojem cholesterolu, proto lékaři zejména v souvislosti s prevencí srdečně-cévních onemocnění zdůrazňují, že lidé s vysokou...

Alarmující zpráva: jíme málo vlákniny

Jíme stále více průmyslově zpracované stravy a naše stravování bývá často nevyvážené. Proto se daleko častěji stává, že málo konzumujeme některou z důležitých...

Proč dát přednost celozrnnému pečivu

Odborníci na zdravou výživu a hubnutí jednohlasně doporučují konzumaci cereálií - to znamená i konzumaci tmavého pečiva. Pokud nahradíte bílé pečivo...

Výběr článků

Načítám