Hlavní obsah

I člověk bez domova může být propojen se zaměstnavateli

Novinky,

Jen v Praze je 10 tisíc lidí bez domova, zároveň 97 procent textilu končí na skládkách, což je 200 tisíc tun ročně. Sociální podnik Přestupní stanice se tuto situaci snaží řešit. Nejlepší způsob, jak někoho zaměstnat, je vytvořit pracovní místo. Zakládají také obchod, kde budou prodávat věci, co jim lidé darují, a zaměstnávat lidi bez domova na tak dlouho, než se budou schopni postavit na vlastní nohy.

Foto: Přestupní stanice - Jakub Novotný

Pan Zitta, prodavač

Článek

Již dva roky se tito dobrovolníci snaží vracet lidi bez domova, kteří o to mají zájem, zpět na pracovní trh a do běžného života. Daní jedinci jsou často odmítáni právě kvůli svému statusu bezdomovce. Vznikl tak projekt Labre, který propojoval lidi na ulici s externími zaměstnavateli. Rovněž si je proklepl a pořádal kulturní akce.

Přestupní stanice lidi bez domova reálně zaměstnává. „Teprve po několika měsících, až budou v pohodě, rozkoukají se, začnou pracovat na svých dluzích a vztazích, je propojíme s dalším zaměstnavatelem,“ vysvětluje Eva Dudová, manažerka Přestupní stanice.

První prodavač

Dalším krokem je příprava obchodu s komunitním prostorem, pravděpodobně na Praze 7, kam si každý bude moci přijít popovídat, dát si šálek čaje, vzít knihu, koupit tričko nebo počkat na večerní koncert či přednášku. Akce se tedy přesunou na jedno konkrétní místo.

„Aktuálně máme prvního prodavače, pana Zittu,“ informovala Dudová. „Celkově jsme pracovali s osmi klienty, šest z nich již získalo zaměstnání.“

Tým se skládá z dobrovolníků napříč oblastmi sociální práce, IT, financí a marketingu. Během září plánují otvírat, nyní ještě v rámci své kampaně na Hithitu shánějí finance pro dovybavení prostoru a na první platy pro zaměstnance bez domova.

Reklama

Výběr článků

Načítám