Hlavní obsah

Hromadné propouštění zaměstnanců se nadále snižuje

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V červenci nahlásili hromadné propouštění čtyři zaměstnavatelé. Tento krok se dotkne 106 jejich zaměstnanců. Nejvíce lidí, které zaměstnavatelé v nadcházejících měsících propustí, pracuje v Karlovarském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Informovala o tom mluvčí Úřadu práce (ÚP) ČR Kateřina Beránková s tím, že počet propuštěných meziročně i meziměsíčně klesl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Centrála Úřadu práce ČR - ilustrační foto

Článek

Oproti stejnému období loňského roku i oproti předchozímu měsíci se v červenci uchýlilo ke snížení množství pracovníků v režimu hromadného propouštění o jednoho zaměstnavatele méně.

Podniky rovněž plánují propustit o 160 zaměstnanců méně než v minulém roce a o devět lidí méně než v letošním červnu.

Propouštění v lázeňství

Z okresního hlediska jsou na tom nejhůře Karlovy Vary, kde přijde o práci 40 lidí. S tím souvisí skutečnost, že se firmy chystají propouštět především v lázeňství. Dále se hromadnější propouštění týká textilního a dřevařského průmyslu.

Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména pracovníků v osobních službách, kovodělníků, dělníků ve výrobě, pracovníků v textilu a dřevařském průmyslu nebo pracovníků ve zdravotnictví.

„Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé organizační změny, restrukturalizaci podniku nebo výrazný pokles objemu zakázek a prodeje,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Zaměstnavatelé počítají s tím, že nabídnou propouštěným zaměstnancům jiné pozice v rámci pracoviště a poskytnou jim individuální i skupinové poradenství.

Reklama

Související články

Hromadné propouštění v červnu kleslo

V červnu nahlásilo hromadné propouštění pět zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 115 zaměstnanců. Nejvíce lidí, které zaměstnavatelé v nadcházejících měsících...

Výběr článků

Načítám