Hlavní obsah

Firmy varují, že reforma povede k propouštění handicapovaných

PRAHA

Firmy zaměstnávající lidi se zdravotním postižením varují, že reforma veřejných financí povede k propouštění pracovníků s handicapem a krachu řady firem. Podle Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR (AZZP) stát zřejmě na základě nové reformy nemá zájem na pracovním uplatnění lidí se zdravotním postižením.

Článek

Asociace toto tvrzení uvedla spolu se Svazem českých a moravských výrobních družstev (SČMVD) ve společném tiskovém prohlášení. Připomínají v něm, že v návrhu reformy se od počátku počítalo s výrazným snížením příspěvků pro firmy zaměstnávající zdravotně postižené, což byla reakce na zákon o zaměstnanosti.

Krácení mělo původ v paragrafu 78 tohoto zákona, který umožňoval zneužití příspěvku - pobírali ho totiž i zaměstnavatelé, kterým nepatřil. Příspěvek přitom má dorovnávat firmám náklady na lidi, kteří kvůli zdravotnímu postižení mají malý výkon. Řeší i to, že řada firem s těmito pracovníky má na trhu problémy s odbytem výrobků.

"Dopady plošného krácení příspěvků nedělají rozdíl mezi potřebami skutečných zaměstnavatelů, kteří dávají lidem práci a důstojnou mzdu, a "kvazizaměstnavateli", kteří jen uzavřou s postiženým člověkem pracovní smlouvu a na jejím základě inkasují veřejné finance," uvádí se v prohlášení.

Obavy z propouštění a krachů firem

Podle místopředsedy výkonné rady AZZP ČR Karla Rychtáře hrozí, že firmy budou po 1. lednu 2008 propouštět lidi, jejichž výkon nepokryje minimální osobní náklady. Může se stát, že počet zaměstnanců se zdravotním postižením ve firmě klesne pod 50 procent, takže zaměstnavatel ztratí nárok na státní příspěvek. "Víme o firmách, které uvažují o ukončení či výrazném omezení činnosti," řekl Rychtář.

Předseda AZZP ČR a předseda brněnského družstva handicapovaných Šance Josef Šulc označil současnou situaci za "Kocourkov". Zástupci firem, družstev a podnikatelů podle něj jednali opakovaně s ministerstvem práce a sociálních věcí, těsně před schvalováním reformy ve sněmovně ale nevědí, jaké znění ministerstvo poslancům dá.

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský řekl, že příspěvek dostanou firmy ve výši skutečně vynaložených mzdových nákladů, včetně sociálního a zdravotního pojištění. "Pro zamezení zneužívání příspěvku je stanovena jeho maximální výše pro osoby s těžším zdravotním postižením na 9000 korun měsíčně a pro ostatní osoby s postižením na 6500 korun měsíčně," upřesnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám