Hlavní obsah

Firmy v ČR začínají cíleně využívat pracovníky z Vietnamu

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okula Nýrsko, největší zaměstnavatel na Klatovsku, začne od září využívat ve výrobě desítky Vietnamců. Nepůjde o cizince dlouhodobě žijící v Česku, ale o lidi dovážené agenturou z jejich mateřské země. Okula tak nepřímo navazuje na pracovní program, díky kterému před lety prošly prací v ČSSR tisíce vietnamských pracovníků. Mezi další zájemce o pracovníky z Vietnamu už patří i firma Panasonic.

Článek

"Vietnamci mají vysokou pracovní morálku a chovají se velmi slušně," říká k situaci Jan Motlík, předseda představenstva Okuly. "Jde o nový program podporovaný vietnamskou vládou. Pracovní povolení budou mít na jeden rok, v Česku budou moci zůstat tři roky."

Pamětníci si možná vzpomenou, že podobný program fungoval úspěšně i v bývalém Československu před rokem 1989, kdy se Vietnamci pohybovali zejména ve strojírenství. Plzeňskou Škodovkou jich v 70. a 80. letech prošlo několik tisíc.

Okula už má smlouvu s českou firmou Prapag, pro niž pracují vietnamští personalisté. Vietnamci budou bydlet a pracovat v Nýrsku. "Budou se chovat jako naši kmenoví pracovníci," řekl předseda představenstva. Panasonic, jemuž Okula dodává 60 procent technických výlisků pro televizory, je s prací jihoasijských občanů velmi spokojen. Nový program financovaný vietnamskou vládou hodlá také využívat.

Čechů se firmě nedostává

Okula, která nyní otevřela halu na výrobu plastových dílů, přijala za půl roku 200 lidí, polovinu z agentur. Produkce dále poroste. Příští rok chce prodat zboží až za 1,8 miliardy korun, trojnásobek oproti loňsku. Od dubna 2008 začne nepřetržitý provoz, do té doby firma přijme 80 lidí. 

Podnik se 640 lidmi má problémy se sháněním lidí a musí již nyní prostřednictvím agentur zaměstnávat na 200 Poláků, Bulharů a Slováků. Ti už se ale díky rostoucí ekonomice začínají vracet zpět do vlasti. Firma chce proto nalákat mladé lidi z pětitisícového Nýrska a okolí.

S radnicí a místní firmou Lesní stavby připravuje stavbu desítek bytů. "Byty a nabídka dalšího vzdělávání by měly zajistit, aby mladí lidé neodcházeli za prací do velkých měst jako dosud," dodal Motlík.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko začíná lákat odborníky z Indie

ČR rozšířila k 1. červenci seznam států, z nichž by chtěla přilákat odborníky. Nově na něj přibyla Indie. Projekt ministerstva práce k získání zahraničních...

Výběr článků

Načítám