Hlavní obsah

Firmy se obávají zneužívání internetu

Právo, kil

Téměř tři čtvrtiny (72 %) malých a středních firem (SMB) se vážně obávají úniku citlivých firemních dat a ztráty produktivity u pracovníků, kteří se v pracovní době věnují nepracovním aktivitám. Tím, že zaměstnanci používají firemní internet k nepracovním účelům, si je víceméně jisto 88 % SMB podniků.

Foto: Profimedia.cz

Využívání pracovního internetu k surfování po webu se ve většině firem stalo realitou.

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti GFI Software zaměřeného na problematiku zneužívání pracovního webového připojení.

Změna způsobů práce

Současná změna způsobů práce vede k tomu, že lidé nejen více pracují z domova, ale také stále častěji vyřizují své soukromé záležitosti v práci. Využívání pracovního internetu k surfování po webu, komunikaci po sociálních sítích či k on-line nákupům není nic výjimečného a ve většině firem se stalo realitou.

Nezakazovat, ale usměrňovat

„Spíše než uplatňovat striktní zákazy či naopak bezbřehou benevolenci by management měl rozumně nastavit politiku využívání pracovního webového přístupu a s pomocí IT nástrojů prosazovat její dodržování. A to zejména v sezónních obdobích, jako je například nákup letních dovolených po internetu, kdy se zvyšuje pravděpodobnost kybernetických útoků,“ uvedl Zdeněk Bínek, zodpovědný za prodej řešení GFI Software v České republice a na Slovensku.

Nebezpečí zavirování sítě

V souvislosti se zneužíváním webového přístupu se managementy firem nejvíce obávají úniku citlivých firemních informací (71 %), ztráty produktivity práce (69 %) a zavlečení virů do firemní sítě (51 %). Podle Bínka se jedná o takzvaný ransomware zavlečený do sítě neopatrným uživatelem, v jehož důsledku může dojít k zašifrování kritických podnikových dat.

„Vytvoření účinné strategie pro řízení webového přístupu s podporou specializovaných nástrojů firmám umožňuje reagovat na aktuální webové hrozby,“ zdůrazňuje Zdeněk Bínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám