Hlavní obsah

Firmy loví manažery v cizích vodách

Právo, Karel Kvapil

Stále více úspěšných firem se při obsazování vedoucích pozic poohlíží mimo své zaměstnanecké řady. Dříve bylo takové hledání spíše projevem mimořádné situace, dnes naopak společnosti lákají cizí talenty zcela záměrně. Vyplývá to z údajů společnosti Stanton Chase, která se věnuje vyhledávání vrcholových manažerů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Staré jistoty se vytrácejí a firmy čím dál více hledají cesty, jak se přizpůsobit a profitovat. Pokud věří, že konkurence má lepší lidi, snaží se je přetáhnout k sobě a nespoléhat se jen na růst vlastních zaměstnanců,“ říká Jozef Papp, ředitel české pobočky společnosti Stanton Chase.

Podle průzkumu poradenské firmy PwC tvořili v letech 2012-2014 lidé zvenku 22 % nově jmenovaných výkonných ředitelů. Přitom v období 2004-2007 to bylo jen 14 %. Téměř tři čtvrtiny případů nově příchozích se v současné době týkají plánovaných změn na manažerských postech.

Pro srovnání, v letech 2004-2007 byli „outsideři“ ve dvou třetinách případů až poslední variantou náboru, ke které se společnosti uchylovaly jen tehdy, když už vyčerpaly možnosti, jak dané místo zaplnit z vlastních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám