Hlavní obsah

Evropská komise chce snížit nezaměstnanost mladých lidí

– BRUSEL
ČTK, Kariéra

Evropská komise chce snížit počet mladých lidí, kteří opouštějí školu předčasně, a nedosáhnou tak patřičného vzdělání. Právě mladí lidé ve věku mezi 15 a 29 lety tvořili loni dvě pětiny všech nezaměstnaných v EU. Na programy, který by tento fakt měly změnit, vyčlenila EU téměř miliardu Euro.

Článek

Vyplývá to ze zprávy, kterou novinářům představili komisaři Vladimír Špidla a Ján Figel´. Podle zprávy každý šestý mladý Evropan opouští školu předčasně a nezaměstnaných ve věku od 15 do 24 let je 4,6 miliónu. Většina mladých nezaměstnaných nenalezne práci do půl roku po škole. V mnohých členských státech jeden ze tří mladých zůstává nezaměstnaným ještě rok po ukončení studií.

"Je nutné se zabývat paradoxní situací, kdy EU pociťuje nedostatek pracovníků na jedné straně a zároveň má příliš mnoho mladých nezaměstnaných na straně druhé - dvojnásobek oproti průměrné celkové nezaměstnanosti v EU," uvedl komisař pro zaměstnanost a sociální záležitosti Špidla.

Hlavní zdroje financí na programy pro mládež budou vyčleněny z rozpočtu EU na léta 2007 až 2013, půjde o 885 milionů eur (zhruba 24,5 miliardy korun).

Budoucnost EU je v mladých lidech

Komisaři upozornili na to, že evropská populace stárne stále rychleji a počet mladých lidí se snižuje; EU přitom na ně bude v budoucnu více a více spoléhat. "Je to o budoucnosti těchto států. Pokud se nebudou starat o mladé lidi, jejich budoucnost nebude příliš růžová," uvedl Figel´, který je komisařem pro školství, vzdělávání a kulturu.

Míra nezaměstnanosti mladých lidí loni činila 17,5 procenta. Pouze v pěti státech byla nižší než deset procent, a to na Kypru, v Dánsku, Irsku, Litvě a Nizozemsku. U 14 států se podíl pohyboval od deseti do 20 procent, u osmi to bylo přes 20 procent.

V ČR to bylo 17 procent. Podle nedávného průzkumu Eurobarometr vidí mladí lidé hlavní příčiny toho, proč po škole nenašli práci, v nedostatku pracovních příležitostí (38 procent) a v nedostatku kvalifikovaných příležitostí (12 procent dotázaných).  Téměř čtvrtina mladých také uvedla, že hlavní problém vidí v nedostatku svých pracovních zkušeností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám