Hlavní obsah

Europoslanci vyzvali k zákazu kouření na pracovištích

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu navrhuje, aby byl do dvou let v Evropské unii zaveden zákaz kouření ve veřejných budovách, na uzavřených pracovištích, ve všech veřejných dopravních prostředcích a stravovacích zařízeních. Návrh obsahuje zpráva přijatá výborem, která je však zcela nezávazná.

Článek

Dokument vypracoval německý europoslanec Karl-Heinz Florenz. Každý rok podle něj v Evropě kvůli kouření umírá 650 000 lidí. Mezi nimi je prý 80 000 lidí, kteří podléhají nemocem v důsledku pasivního kouření. Zvlášť rizikovou skupinou jsou podle něj v tomto ohledu děti.

Zpráva také tvrdí, že 70 procent Evropanů jsou nekuřáci. Naprostá většina - 86 procent - je pro zákaz kouření na pracovišti a více než šest desítek procent pro zákaz kouření v barech a restauracích.

Zpráva přijatá v pondělí rovněž vyzývá Evropskou komisi, aby tabák označila za karcinogen první třídy a aby vypracovala zprávu o nákladech, které dopady kouření znamenají pro zdravotní systém jednotlivých zemí. Členské státy by se podle dokumentu měly zavázat, že sníží počty kuřáků mezi mládeží do roku 2025 nejméně o 50 procent.

Reklama

Související články

České dráhy chystají totální zákaz kouření

Do boje proti kuřákům se pustily České dráhy (ČD). Od 1. září se na území České republiky nebude smět kouřit v dálkových mezinárodních vlacích. A od nového...

Výběr článků

Načítám