Hlavní obsah

Ergodiagnostika pomůže postiženým získat práci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ergodiagnostika, tedy podrobné vyšetření osob s těžším zdravotním postižením s cílem zjistit pracovní předpoklady handicapovaných bude dostupnější. A to díky finanční podpoře z Evropského sociálního fondu a ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Profimedia.cz

Přibližně každý desátý občan České republiky se potýká se zdravotním postižením.

Článek

Během dvou let vznikne v České republice sedm nových ergodiagnostických pracovišť, v nichž se potřební lidé dozvědí, jaké zaměstnání je pro ně vhodné, včetně doporučené délky pracovní doby.

Postižený je každý desátý

Přibližně každý desátý občan České republiky se potýká se zdravotním postižením, které mu v různé míře komplikuje vstup nebo dlouhodobé udržení se na pracovním trhu. Od roku 2004 zákon stanovuje právo těchto lidí požádat Úřad práce ČR o pomoc při překonání zdravotní bariéry prostřednictvím tzv. „pracovní rehabilitace“.

Jedná se o specifický nástroj aktivní politiky zaměstnanosti. V rámci této pomoci si lidé mohou nechat odborně posoudit svůj funkční pracovní potenciál prostřednictvím tzv. „ergodiagnostického vyšetření“.

Klient zjistí, co může dělat

Vyšetření provádí specializované zdravotnické zařízení, které v součinnosti s Úřadem práce ČR zhodnotí a následně vypracuje doporučení pro pracovní uplatnění, tzv. pozitivní pracovní rekomendaci. Zjednodušeně řečeno, klient získá podrobnou informaci o tom, co s ohledem na svůj zdravotní stav dělat může, nikoliv pouze to, co nesmí.

V letech 2004–2008 vzniklo v České republice díky projektu Rehabilitace – aktivace – práce (RAP) prvních šest ergodiagnostických pracovišť. Pro srovnání uveďme, že v sousedním Německu mohou občané s disabilitou využívat těchto služeb ve více než 300 zařízeních. Více informací najdete na www.pracovnirehabilitace.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám