Hlavní obsah

Dvoutýdenní dovolenou si vybírá 40 % lidí

Právo, kil

Abyste si opravdu odpočinuli, potřebujete podle odborníků volno alespoň 3 týdny v kuse: teprve po 14 dnech přestanete myslet na pracovní záležitosti, zpomalíte a opravdu vypnete. Jiní psychologové zase preferují „dělenou“ dovolenou – po týdnu si údajně přestanete volno užívat a měli byste si dát pracovní „mezihru“. Další teorie říká, že pokud si balíte kufry na dovolenou třikrát ročně, stres z příprav a cestování převáží blahodárné účinky volna.

Foto: Profimedia.cz

Pokud máte děti školou povinné, dovolená vám nikdy nestačí a určující jsou pro vás prázdniny.

Článek

Ve hře jsou ale i jiné, praktičtější, faktory – například jak dlouhou dovolenou vám povolí zaměstnavatel nebo povaha práce. Navíc pokud máte děti školou povinné, dovolená vám nikdy nestačí a určující jsou pro vás prázdniny, a to nejen ty letní.

Trend krátkých dovolených končí

„V Česku se v posledních letech prohluboval trend brát si krátké dovolené nebo prodloužené víkendy, navíc většina zaměstnanců si volno na zotavenou nevybírala v plném rozsahu. Lidé to nejčastěji odůvodňovali nedostatkem financí nebo tím, že si z pracovních důvodů nemohou dovolit chybět,“ uvádí Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz.

S růstem ekonomiky chceme víc odpočívat

Výsledky ankety mezi téměř osmi sty respondentů, kterou server uspořádal, to částečně potvrzují – 29 % lidí uvedlo, že obvykle vybírají méně než 2 týdny dovolené. Z odpovědi respondentů ale také vyplývá, že s nastartováním ekonomiky si část lidí dopřeje dovolenou delší: téměř 40 % má dovolenou 14 dní v kuse a déle.

Delší dovolená jako bonus netáhne

Dovolenou nad rámec zákonem stanovené délky nabízí jako bonus stále více zaměstnavatelů, kteří si uvědomují, že dlouhodobě podává dobré výkony pouze ten, kdo si umí také občas odpočinout. „Zajímavé ale je, že v našem nedávném dotazování preferovalo delší dovolenou jako bonus pouze 11 % respondentů,“ dodává Zuzana Lincová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám