Hlavní obsah

Digitální dovednosti pomáhají zmenšovat genderovou propast

Novinky, kil

Ženy, které jsou „digitálně zdatné“, pomáhají zmenšovat genderovou propast na pracovišti. Vyplývá to z průzkumu technologické společnosti Accenture.

Foto: Profimedia.cz

Digitální gramotnost funguje jako urychlovač v každé fázi kariéry ženy.

Článek

Výsledky výzkumu jsou podle autorů reálným dokladem toho, že ženy využívají digitální dovednosti, aby získaly výhodu v přípravě na práci, při jejím hledání a pro svůj pracovní postup. Digitální gramotnost tak funguje jako urychlovač v každé fázi kariéry ženy a je stejně důležitá jako vzdělání a pracovní zkušenosti. Stává se proto čím dál tím důležitějším faktorem pro postup do řad managementu.

Zdvojnásobit rychlost

Součástí průzkumu je i predikce vývoje genderové rovnosti. Pokud vlády a podniky dokáží zdvojnásobit rychlost, jakou se ženy stávají digitálně gramotnými, může být rovnoprávnosti v rozvinutých státech dosaženo během 25 let (za stávajících podmínek je to 50 let).

„Ženy představují nevyužitou skupinu talentů, která může pomoci zmenšit propast mezi dovednostmi, které jsou zapotřebí pro zachování konkurenceschopnosti, a dostupnými talenty. Toto je jasná příležitost pro vlády a firmy, které by měly společně usilovat, aby více žen disponovalo digitálními dovednostmi, což by vedlo k urychlení genderové rovnosti pracovní síly,“ uvedl Pierre Nanterne, předseda a výkonný ředitel společnosti Accenture.

Platová propast mezi pohlavími se nezmenšuje

I když průzkum dokládá, že digitální gramotnost má pozitivní dopad na platy mužů i žen, propast mezi pohlavími se nezmenšuje. Muži přinášejí domů více peněz ve všech třech sledovaných generacích – generaci Y (narozených kolem roku 2000), generaci X (narození 1965-85) i v poválečných ročnících (tzv. baby boomers).

„Ke zmenšení genderové propasti na pracovišti vede mnoho cest, ale digitální cesta je velmi slibnou dálnicí. Vzdělávání a rozvoj schopnosti využívat digitální technologie má jasně pozitivní dopad na každou fázi kariéry žen,“ zdůraznila Julie Sweet, výkonná manažerka skupiny Accenture pro Severní Ameriku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám