Hlavní obsah

Další horníci míří k programátorům

Právo, Novinky, kil, fš

K zásadnímu obratu ve své kariéře nakročilo v uplynulých dnech dalších 12 zaměstnanců společnosti OKD, většinou horníků. Už podruhé se v jedné z lokalit Dolu Paskov, v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku, sešli zájemci o práci v oboru informačních technologií (IT).

Foto: Aleš Honus, Právo

Na ilustračním snímku černouhelný Důl Darkov společnosti OKD

Článek

Po vstupním jednodenním školení základů HTML, kaskádových stylů a JavaScriptu zájemce čeká příprava ke zkouškám do intenzivního kurzu programování v Centru celoživotního vzdělávání na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, po jeho absolvování stáž v jedné z místních firem.

Projekt „Razíme cestu“ podporovaný společností LMC tak má první konkrétní výsledky.

Práci programátora si dosud zkusilo 29 horníků

Dalších šest absolventů prochází vstupní zkouškou do intenzivního kurzu nyní. Ti úvodní seminář absolvovali již v listopadu loňského roku. [celá zpráva]

Pokud uspějí, mají pro své další uplatnění velkou příležitost – pracovní portál Jobs.cz totiž eviduje na severní Moravě od začátku roku bezmála 300 volných pozic v oboru informačních technologií, na kterých se mohou kodéři a juniorní programátoři uplatnit.

„I kdyby se to podařilo jen jedinému z nich, svůj cíl jsme splnili,“ uvedl Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál provozuje. Práci programátora si doposud vyzkoušelo 29 horníků.

Zásadní změna kariéry

„Už první seminář byl beznadějně plný. Jeho absolventi byli nadšení a ozývali se další zájemci, proto jsme se rozhodli pro jeho zopakování. Máme obrovskou radost, že si rostoucí počet našich zaměstnanců troufne na tak zásadní změnu kariéry,“ řekla Markéta Klopcová z Nové šichty, programu společnosti OKD pro umístění propouštěných horníků.

„Po informacích o prvním semináři pro horníky nás kontaktovalo několik místních firem s tím, že o absolventy programu mají zájem. Odvaha a ochota vzdělávat se jsou zjevně skvělými předpoklady pro změnu kariéry v jakémkoli věku,“ připomněl Dombrovský.

Podle manažera služby Volnamista.cz Michala Zadáka tvoří obecně pracovní pozice v Moravskoslezském kraji osm procent všech volných míst v Česku.

„Nejvíce jich je v krajském městě (40 procent). Nejčastěji jde o zaměstnání v oblasti řemesel (37 procent), obchodu a prodeje (18 procent) a dopravy či logistiky (16 procent),“doplnil Zadák.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám