Hlavní obsah

ČSSD chce rodičovskou dovolenou rozložit až do osmi let

ČTK, Kariéra

ČSSD nestačí "vícerychlostní" rodičovská dovolená. Bude prosazovat možnost rozložení jejího čerpání až do osmi let dítěte, a to bez ohledu na výši příjmu rodiče. Prosazovat chtějí také povinnou otcovskou dovolenou v délce nejméně tří měsíců, jak oznámila stínová ministryně ČSSD pro ženu a rodinu Anna Čurdová.

Článek

Vládní reformu systému rodičovských příspěvků kritizují i odborníci. Ta počítá s třemi variantami čerpání. Základní má být tříletá péče o dítě s měsíčním příspěvkem 7600 korun. Pokud se v šesti měsících dítěte rodič rozhodne zkrátit celodenní péči na dva roky, pak by měl mít nárok na 11 400 korun měsíčně.

Další zlomový bod by přišel ve věku roku a půl dítěte, kdy by mohl rodič požádat o prodloužení péče na čtyři roky a změnu příspěvku na 3800 korun za měsíc. Nový systém rodičovských příspěvků by mohl platit už od ledna 2008.

Čurdová si ale myslí, že by měli mít rodiče také možnost čerpání dovolené přerušit a pokračovat v něm po nějaké době strávené v zaměstnání. Věcí diskuse by podle ní mělo být také to, kdy by se měli rodiče rozhodnout pro změnu čerpání dovolené. Pochybuje o tom, zda je to možné už u šestiměsíčního dítěte.

Týdenná dovolená pro otce nic neřeší

Týdenní otcovská dovolená, s níž počítá vládní předloha, podle Čurdové nic neřeší. Je sice hezké, že bude moci být otec týden po narození dítěte s matkou, tak krátká doba ale nestačí, aby se naučil starat o dítě a aby druhému z rodičů umožnila návrat na trh práce a udržet krok s jeho profesí, tvrdí poslankyně. K tomu je zapotřebí nejméně čtvrt roku, dodala.

Za nedostatečnou považuje Burdová i koncept předškolní výchovy dětí ve věku do tří let.  Pokud se rodič rozhodne ve dvou nebo třech letech dítěte vrátit do práce, hrozí mu, že se o dítě nebude mít kdo postarat.

Čurdová se rovněž obává ministrem Nečasem prosazovaných zkrácených pracovních úvazků pro rodiče. Podle ní dosavadní zkušenosti ukazují, že by mohly některé firmy po zaměstnancích požadovat ve zkrácené době výkon práce za osmihodinovou pracovní dobu. Navíc by takový zaměstnanec ztrácel nárok na stravenky a další výhody. Lepším řešením by podle ní byla flexibilní pracovní doba nebo práce z domova..

Reklama

Související články

Muži na mateřské

V České republice se muž na mateřské dovolené stále považuje za cosi výjimečného. Není divu, když právo odejít na mateřskou dovolenou dostali čeští otcové...

Výběr článků

Načítám