Hlavní obsah

Co dělat v době, kdy jste bez práce

Novinky, stk, Kariéra

V minulosti se u nás lidé o práci bát nemuseli. Po absolvování vzdělávacího procesu získali místo, ať ve škole excelovali nebo ne. Zatímco ale vynikající student bez konexí mohl celkem snadno skončit jako skladník, neschopný student se známostmi zakotvil na teplém místečku v kanceláři. Dnes je trh práce možná spravedlivější, ale mnohem tvrdší.

Článek

Trh práce přece jen alespoň dílčím způsobem eliminuje neschopné, zatímco lidem s kvalitními schopnostmi se častěji dostane zaslouženého ocenění. Ale i tak může nastat situace, kdy nepomůžou ani sebelepší pracovní výsledky. Firma se dostane do konkurzu a nový majitel se rozhodne, že nejsnáze se ušetří na platech a počtu pracovníků. 

Ze dne na den se tak můžete ocitnout "na dlažbě." Pro hodně lidí je takový stav noční můrou, po delší době se dostaví pocit nepotřebnosti a ztratí chuť si místo hledat. K tomu také často přispěje i partner či okolí, a to nepřiměřeným tlakem na vyhledání nové práce.  Důležité je ale neztrácet víru ve své schopnosti a nenechat se nezaměstnaností nebo okolím zdeptat. 

Hledání práce je často běh na dlouhou trať, v průměru se doba hledání nové práce pohybuje v rozmezí tří až šesti měsíců.

To, že jste bez práce, neberte jako tragédii, ale jako výzvu a příležitost ke změně. Vyhodnoťte, jaké máte na trhu práce s vaší profesí šance. Pokud naznáte, že nejsou zrovna ideální, popřemýšlejte o rekvalifikaci.

Nedejte se vykolejit ze svých standardů

Pro uchování zdravé mysli je dobré nenechat si nabourat denní režim. Vstávejte, jako byste do práce chodili. Ostatně, pokud budete skutečně svědomitě sledovat pracovní nabídky, odpovídat na ně, připravovat se na přijímací pohovory, nebo si zvyšovat svou kvalifikaci, měl by se váš denní režim tomu pracovnímu hodně přiblížit.

Nezapomínejte na odpočinek. I když vaší prioritní snahou je najít novou práci, nezapomínejte přitom na přátele, věnujte se svým koníčkům, sportujte, choďte za kulturou. Nikdy svůj čas nevěnujte alkoholu - ten vám možná pomůže na okamžik zapomenout na to, že jste nezaměstnaní, novou práci za vás ale nikdy nenajde.

Reklama

Související články

Restart pomůže handicapovaným hledat práci

Dvěma desítkám zdravotně handicapovaných z Olomouckého kraje bude v následujících měsících pomáhat s hledáním pracovního uplatnění olomoucké občanské sdružení...

Výběr článků

Načítám