Hlavní obsah

Chmelové brigády hlásí návrat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklizeň chmelu jako letní studentská brigáda? Zní to jako návrat do dob minulých, kdy byly povinné a svou zkušenost s nimi měl téměř každý. Nyní však zájem o ně opět roste. Souvisí to i se zvyšující se poptávkou po českém chmelu.

Foto: Profesia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dnešní brigádníci na rozdíl od svých rodičů už na chmelových brigádách nepracují ani zdaleka zadarmo. Naopak jde o poměrně dobře finančně hodnocenou záležitost. Kromě základní hodinové sazby dostávají brigádníci i další výkonnostní bonusy a prémie za dosažení daných cílů sběru,“ informuje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz.

Nedělají ruční sklizeň

To se odráží i na zájmu o tento typ brigád. Společnost Chmelda, která se organizováním chmelových brigád zabývá, v posledních letech pozoruje každoroční nárůst zájmu brigádníků.

Se zvyšující se poptávkou po chmelu roste i poptávka po brigádnících, jež by ho pomáhali sklízet. Brigádníci v současnosti již neobstarávají přímo ruční sklizeň. Ta už dnes totiž probíhá mechanicky, pomocí speciálně upravených traktorů. Brigádníci tak obstarávají spíše sběr zbytků nesklizeného chmelu, čištění chmelnic, sušení, pytlování a úklid.

Přesto mají i dnešní brigády něco společného s těmi z filmu „Starci na chmelu“. Účastníci jsou složeni většinou ze studentů a mladých lidí, kteří spolu bydlí v ubytovně, svačinu dostávají do ešusu a v noci si topí v kamnech. Internet a často ani mobilní signál na chmelových farmách nejsou.

Český chmel vyprodán na roky dopředu

Poptávku po českém chmelu zvyšují zejména minipivovary, kterých bylo v lednu letošního roku evidováno celkem 302. Navíc i tradiční velké pivovary začínají měnit recepturu svých produktů a vaří čím dál více piva s větším obsahem chmelu. O kvalitní český chmel je zájem i v zahraničí.

Roste také celková produkce piva, která se zvýšila na 20,1 miliónu hektolitrů, stejně jako jeho export, který podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl meziročně o více než 13 procent na rekordních 4,14 miliónu hektolitrů. Veškerý český chmel je podle uzavřených smluv vyprodán až do roku 2020.

Reklama

Související články

Pražský hrad patřil minipivovarům

V pátek a v sobotu se na Pražský hrad sjelo přes 2500 milovníků piva nejenom z České republiky. Konal se tam totiž již pátý ročník degustačního Festivalu...

Výběr článků

Načítám